Η αλήθεια για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η παραπληροφόρηση της ΝΔ

Για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αναφέρεται σε δελτίο τύπου του ο ΣΥΡΖΑ Λακωνίας θεωρώντας ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση της κυβέρνησης  της ΝΔ .

Η αλήθεια για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η παραπληροφόρηση της κυβέρνησης της ΝΔ. 26-11-2020

Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν ψήφισε υπέρ της διάταξης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2021.

-ΣΥΡΙΖΑ - ΚΚΕ - ψήφισαν κατά

-ΚΙΝΑΛ – Μέρα 25 και Ελληνική Λύση ψήφισαν παρών

“Το δίπολο της μείωσης των εισφορών και της καταστροφής του ΟΑΕΔ πάει πακέτο και, όπως προβλέπει το Σχέδιο Πισσαρίδη, αυτό γίνεται για να δοθούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ της κατάρτισης στην ιδιωτική αγορά. Και μάλιστα, αυτό θα το κάνει η κυβέρνηση με τον τρόπο που επιχείρησε να το κάνει πρόσφατα ο Υπουργός Εργασίας με την ενίσχυση των επιστημόνων μέσω voucher τύπου “Σκόιλ Ελικίκου». Γι αυτό,  η ΓΣΒΕΕ, ο φορέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πρότεινε στην κυβέρνηση να μην πάρει αυτά τα χρήματα από τον ΟΑΕΔ, αλλά αφού η μείωση, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι μόνο για το 2021, έτος πανδημίας, να τα πάρει από το πρόγραμμα SURE.​

1.Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η ρύθμιση αυτή αυξάνει τις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων

Η αλήθεια είναι ότι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα οι επολογές της κυβέρνησης της ΝΔ με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας και το επίδομα των 534 ευρώ, με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και την υποχρεωτική εκ περιτροπής εργασία και την αντίστοιχη μείωση μισθού, την υποχρεωτική τηλεργασία σε 50% των εργαζομένων χωρίς θεσμικό πλαίσιο και τη μείωση του δώρου των Χριστουγέννων έχουν επιφέρει μείωση των μισθών των εργαζομένων πολύ πάνω από 10%.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι εποχικοί, στον τουρισμό, εργαζόμενοι στον πολιτισμό, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μπλοκάκια είναι τελείως ακάλυπτοι, με δραματική μείωση εισοδήματος ή και καθόλου εισόδημα, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα επιβίωσης.Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας αντί να επιδοτεί την εργασία επιδοτεί την ανεργία. Αντί να παρέχει ουσιαστική οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και μικρούς επιχειρηματίες τους αφήνει αβοήθητους να πολλαπλασιάζονται τα χρέη τους. Δίνει έκτακτη στήριξη μόνο σε 130.000 μακροχρόνια άνεργους και αφήνει στη τύχη τους 740.000 μακροχρόνια μη επιδοτούμενους ανέργους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ.Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει εξ ολοκλήρου το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των πληττόμενων επιχειρήσεων και την καταβολή εισοδήματος έκτακτης ανάγκης σε οικογένειες που έχουν έστω και έναν άνεργο.Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι η αύξηση για τους εργαζομένους είναι ελάχιστη σε σχέση με την μείωση μισθών που έχουν υποστεί. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για 2,8 έως 14 ευρώ το μηνιαίο όφελος για το 72% των εργαζομένων οι οποίοι παίρνουν από 200 έως 1.000 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Ειδικά για τη μεγάλη πλειονότητα του 50% των εργαζομένων με μισθό 500 σημαίνει όφελος 6 ευρώ των μήνα.

2.Ο κ. Πέτσας επίσης δήλωσε ότι αυξάνει την απασχόληση και μειώνει την ανεργία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία και δεν αποτελεί σημαντική ενίσχυση για την πλειονότητα των επιχειρήσεων. Μία στις τρεις ΜΜΕ κινδυνεύει να κλείσει σήμερα γιατί από επιλογή της κυβέρνησης δεν λαμβάνει μη επιστρεπτέα ενίσχυση και δεν έχει πρόσβαση στην αναγκαία ρευστότητα. Στην ουσία, πρόκειται για αύξηση από 4 έως 21 ευρώ ανά εργαζόμενο, όταν το 97% των επιχειρήσεων απασχολούν από 1 έως 9 εργαζόμενους το πολύ. Με αυτά τα ποσά οι επιχειρήσεις ούτε σώζονται, ούτε νέες προσλήψεις μπορούν να κάνουν για να χτυπηθεί η ανεργία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

3.Αυτό που αποκρύπτει ο κ.Πέτσαας και η κυβέρνηση είναι οι συνέπειες για τους εργαζομένους και τους ανέργους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

α)Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες είναι μόνο για ένα έτος, το 2021.

Γι’ αυτό και στη Βουλή ζητήσαμε από την κυβέρνηση, εφόσον αποτελεί μέτρο για την κρίση της πανδημίας, να καλύψει απευθείας  τα αντίστοιχα ποσά για εργαζομένους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες που πλήττονται απευθείας από τον κρατικό προύπολογισμό ή από κονδύλια του ΕΣΠΑ που έχουν απελευθερωθεί και μπορούν να στηρίξου εργαζομένους και επιχειρήσεις.Αυτό πρότειναν και οι κοινωνικοί φορείς. Αν πάλι πρόκειται να  αποτελέσει στη συνέχεια μόνιμο μέτρο, τότε θα έπρεπε να θεσμοθετήσει την αναπλήρωση της τεράστιας μείωσης που προκαλεί στον ΟΑΕΔ. Υπήρξε άρνηση από την κυβέρνηση, γιατί προφανώς δεν είναι στις προθέσεις της επειδή έχει άλλα σχέδια για τον ΟΑΕΔ!

β)Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 πμ αθροιζόμενη με την προηγούμενη μείωση φέτος το καλοκαίρι κατά 0,9 πμ στις ασφαλιστικές εισφορέςαφαιρεί αποκλειστικά από τα έσοδα του ΟΑΕΔ 1,2 δις που χρηματοδοτούν το επίδομα ανεργίας, τα προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων και άλλες σημαντικές κοινωνικές δράσεις.Εξάλλου ημείωση κατά 0,9 πμ φέτος το καλοκαιρι δεν συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας που συνεχώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού 2021, ο ΟΑΕΔ έχει φέτος έλλειμμα 720 εκατ. ευρώ, και αναφέρεται ότι θα υπάρξει μεταβίβαση  από τον κρατικό προϋπολογισμό που κατανέμεται σε 571,2 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ και σε 244,8 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ.

Στην πραγματικότητα από την μια τσέπη δίνει ελάχιστα και από την άλλη τσέπη παίρνει πολλά από τους εργαζόμενους και όσους πλήττονται περισσότερο αυτή την εποχή.

Ο κρατικός προϋπολογισμός όμως μπορεί να καλύψει μόνο τα επιδόματα ανεργίας  (Ν1545/85, άρθρο 15 παρ.3). Δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων από τις εισφορές που καταργούνται. Θα πληγούν τα  προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης, και οι κοινωνικές δράσεις.Ο ΟΑΕΔ χάνει την οικονομική του αυτοτέλεια και επικρέμεται από τη βούληση του κρατικού προϋπολογισμού για να δώσει, αν δώσει και πόσα θα δώσει, επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ. Μετατρέπει δηλαδή τον ΟΑΕΔ από αυτοχρηματοδοτούμενο σε κρατικοδίαιτο φορέα. Από τη μείωση των εισφορών κατά 3πμ καταργεί εντελώς κωδικούς, όπως για παράδειγμα την εισφορά εργαζομένων για στεγαστική συνδρομή υπέρ του τ. ΟΕΚ, 0.85, με αποτέλεσμα να καταργείται η δυνατότητα άσκησης στεγαστικής πολιτικής σε πτωχευτικός κώδικας, αστεγία, φτώχεια, μαζική ανεργία).

Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι σαφές. Απαξιωση του ΟΑΕΔ, έπαινος και ενίσχυση των ιδιωτικών υπηρεσιών κατάρτισης και συμβουλευτικής, και πρόβλεψη αναμόρφωσης του οργανισμού. Προφανώς στόχος είναι από δημόσιος φορέας άσκησης πολιτικής για την απασχόληση να μετατραπεί σε φορέα μεταβίβασης πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα για τη συμβουλευτική των ανέργων και την κατάρτιση.Είδαμε εξάλλου και με την σκανδλώδη υπόθεση των Βάουτσερ των επιστημόνωνπως εννοεί η κυβέρνηση την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ. Μετά το ΣΕΠΕ ένας άλλος κρίσιμος φορέας για τη στήριξη των ανέργων και των εργαζομένων απαξιώνεται και αποδυναμώνεται!

ΣΠΑΡΤΗ 27 ΝΟΕ. 2020

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.