Ποιοι χάνουν το επίδομα ανεργίας και ποιοι παίρνουν μπόνους

Σεπτεμβρίου 16, 2022 0

Τα επιδόματα ανεργίαςκαι εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) είναι πιθανό να αλλάξουν στα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, λόγω του προγράμματος «Δουλειές Ξανά», καθώς αναμένεται η έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για να τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του νέου νόμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, κριτήρια με βάση το εισόδημα θα θεσπιστούν, όπως αυτά που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης και μπαίνει σε λειτουργία το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, με το οποίο εξειδικεύεται κατά τρόπο δεσμευτικό η συνεργασία μεταξύ του αναζητούντος εργασία και της ΔΥΠΑ και ο τρόπος ένταξης αυτών που αναζητούν εργασία στην αγορά εργασίας.

Πότε «κόβεται» το επίδομα ανεργίας

΄Εάν ένας άνεργος αρνηθεί να εργαστεί ή να συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, τότε θα διαγράφεται από τα μητρώα της ΔΥΠΑ για ανέργους από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

Σύμφωνα με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ο άνεργος θα φτιάχνει το βιογραφικό και εργασιακό του προφίλ με τον εργασιακό του σύμβουλο, ο οποίος και θα τον ενημερώνει όταν θα βρίσκεται δουλειά που αντιστοιχεί με τα προσόντα και την προϋπηρεσία του.

 

Εφόσον ο άνεργος εμφανιστεί στο ραντεβού με τον εργοδότη και δεν επιλεγεί, παραμένει επιδοτούμενος. Το μέτρο δεν αφορά τους πρώτους 12 μήνες επιδότησης.

Παράλληλα, εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 6 μήνες.

 

Σημειώνεται πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας  και βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους που θα συνεχίζουν να χορηγούνται με τις προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Εισοδηματικά κριτήρια

Τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν παροχές που ούτως ή άλλως δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την ανεργία.

 

Ειδικότερα, δεν επηρεάζονται:

η χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος,
η έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και
το επίδομα θέρμανσης
Οι παροχές θα χορηγούνται όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Επίδομα εργασίας

 

Το επίδομα εργασίας θα αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά – οι οποίοι θα συνεχίζουν να λαμβάνουν το μισό επίδομα ανεργίας παράλληλα με τον μισθό τους μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του επιδόματος.

Καθιερώνεται μπόνους ύψους 300 ευρώ

Μπόνους ύψους 300 ευρώ θα λαμβάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Το επίδομα αυτό δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές, ενώ η παροχή αυτή χορηγείται μόνο μία φορά.

Ειδικότερα θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης για να ξεκινήσει η διαδικασία και στη συνέχεια μετά από πρόσκληση της ΔΥΠΑ θα συντάσσεται το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε άνεργο.

Υπενθυμίζεται πως από την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων και για το εποχικό επίδομα, το οποίο φέτος είναι αυξημένο έως και 98 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.