myTEKA : Ενεργοποιήθηκε ο «ατομικός κουμπαράς» για την επικουρική ασφάλιση

Σεπτεμβρίου 22, 2022 0

Περισσότεροι από 102.000 νέοι εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί από την αρχή του 2022 στο Ταμείο Επικουρικής Καιφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), αριθμός διπλάσιος από τον προβλεπόμενο, που σημαίνει ότι χιλιάδες νέοι εισήχθησαν το καλοκαίρι για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

« Αυτή είναι απόδειξη του θετικού προσήμου στην απασχόληση – τόνισε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση της εφαρμογής myTEKA που αφορά την επικουρική ασφάλισή χιλιάδων ασφαλισμένων από τα Υπουργεία Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης- Με τη μεταρρύθμιση δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους να έχουν τον έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους . Με την εφαρμογή ο ασφαλισμένος μπορεί να ενημερωθεί για την πορεία του ατομικού τους κουμπαρά , δηλαδή των συσσωρευμένων εισφορών , των αποδόσεων, των αποταμιεύσεων και του κόστους διαχείρισης. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου της κοινωνικής ασφάλισης. Μέσω του ταμείου ανάκαμψης θα αντικαταστήσουμε μετά από 20 χρόνια το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και θα προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ».

Η εφαρμογή MyTEKA, σήμερα είναι διαθέσιμη μόνο για τους μη μισθωτούς. Έως το τέλος του έτους το εργαλείο θα διατεθεί και στους μισθωτούς ενώ την άνοιξη , η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και για τα κινητά τηλέφωνα.

Ο χρήστης μπορεί να μπει στην εφαρμογή από την ιστοσελίδα του ΤΕΚΑ με τους κωδικούς του taxisnet και να ταυτοποιηθεί συμπληρώνοντας το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Το επόμενο διάστημα έχει προβλεφθεί και Live σύνδεση για την ενημέρωση του ασφαλισμένου. Στην πρώτη σελίδα ο ασφαλισμένος μπορεί να δει τις συσσωρευμένες εισφορές που είναι εγγυημένες από το ελληνικό δημόσιο , να ενημερωθεί για τις οφειλές ( αν υπάρχουν) το επενδυτικό πλάνο, τις αποδόσεις καθώς και τις παροχές που θα λάβει στο μέλλον.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι μπορούν:

 

να κατατοπιστούν για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης και τον τρόπο λειτουργίας του,

να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας των ατομικών λογαριασμών τους και την ηλεκτρονική πλατφόρμα MyTEKA

 
 

να βρουν απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις τους,

 

να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω στη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος,

να πληροφορούνται άμεσα ό,τι νεότερο ανακοινώνεται σχετικά με τη λειτουργία του ΤΕΚΑ.

Η επικουρική σύνταξη υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού των εισφορών και των αποδόσεων στον ατομικό λογαριασμό. Όσο περισσότερα κεφάλαια έχουν σωρευτεί, τόσο υψηλότερη η επικουρική σύνταξη.

Στον ατομικό λογαριασμό, τα στοιχεία εμφανίζονται με χρονική υστέρηση. Αυτό οφείλεται στη διαδικασία δήλωσης, εξόφλησης και εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι εισφορές υπέρ ΤΕΚΑ συλλέγονται από τον e-ΕΦΚΑ και αποδίδονται κατόπιν ελέγχου στο ΤΕΚΑ προκειμένου να πιστωθούν στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων

 

Όπως τόνισε η γενική γραμματέας ασφάλισης Παυλίνα Καρασιώτου , αυτή τη στιγμή στο σύστημα εμφανίζονται 102.000 εργαζόμενοι και 42.000 εργοδότες. Στόχος είναι μέχρι το 2050 το συσσωρευμένο κεφάλαιο του ταμείου να έχει φτάσει τα 56 δις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις απευθείας αναθέσεις των έργων πληροφορικής, όπως διευκρίνισε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης , ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε « Οι απευθείας αναθέσεις αφορούν το 2% του συνολικού μπάτζετ του υπουργείου. Δικαιολογούνται αφενός λόγω της πτώσης των τιμών της πληροφορικής και κατά δεύτερον λόγω του covid καθώς πιεστήκαμε να δημιουργήσουμε πλατφόρμες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.»

Ο υφυπουργός εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ότι « Η λειτουργία του νέου ταμείου θα μειώσει τον ασφαλιστικό κίνδυνο ,θα δώσει ώθηση στην οικονομία και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των νέων στην κοινωνική ασφάλιση. Το ταμείο λειτουργεί με βάση τις καλές πρακτικές και τη διαφανή ενημέρωση με ενδεικτικό παράδειγμα το My που TEKA κτίζεται κυρίως για την ενημέρωση .»

Το ΤΕΚΑ παρέχει κρατική επικουρική σύνταξη στους νεοεισερχόμενους, από 1.1.2022, στην αγορά εργασίας, με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση.

Μάλιστα από 1.1.2023 έως 31.12.2023 οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ  με ηλικία κάτω των 35 ετών (γεννημένοι από 1.1.1987 και εφεξής) μπορούν προαιρετικά να επιλέξουν αλλαγή ταμείου επικουρικής ασφάλισης και να μεταβούν στο ΤΕΚΑ. 

Πηγή: https://www.protothema.gr/

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.