Ποιες επιχειρήσεις θα γλιτώσουν ως και 1.000 ευρώ

Σεπτεμβρίου 26, 2022 0

Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος του 2022 αλλά και των επόμενων ετών έχουν περίπου 900.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, εφόσον προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις προσωπικού  πλήρους απασχόλησης ακόμη και αν πρόκειται για ένα εργαζόμενο υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μειώσουν τον αριθμό των παλαιών εργαζομένων.

Με βάση τη νέα διάταξη εάν μια επιχείρηση προχωρήσει σε έστω και μια πρόσληψη με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, με διάρκεια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, τότε για το 2022 ο συγκεκριμένος επιτηδευματίας δεν θα πληρώσει τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ για το 2023 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

 

Το μέτρο ισχύει και για τα επόμενα έτη για επαγγελματίες ή μικρές επιχειρήσεις που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε έτους.

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου θα αποσαφηνίσει κοινή υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί σύντομα και η οποία θα καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της αύξησης του συνολικού χρόνου απασχόλησης εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, τον τρόπο και τη διαδικασία διακρίβωσης και ελέγχου των προϋποθέσεων για την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Ποιοι απαλλάσσονται

Σημειώνεται ότι σήμερα χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων:

Εμπορικές επιχειρήσεις   και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

 

Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

 

Οσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

Εμποροι εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους.

Αγρότες του κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:

 

- 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

- 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

- 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 1.000 για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

Επίσης, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 40% για τρία χρόνια για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία ενώ απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε ως ένας κατώτατος φόρος που πρέπει να πληρώσουν οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν μικρά ποσά στη δήλωση τους, με την προϋπόθεση ότι τηρούν βιβλία Β και Γ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Πηγή: protothema.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.