«Φορολογικό διαζύγιο»: Τι ισχύει για τις χωριστές δηλώσεις συζύγων

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίουοι έγγαμοι φορολογούμενοι , έχουν τη δυνατότητα να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων. Μάλιστα ακόμα και όσοι υπέβαλανχωριστή δήλωση το 2022 θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση φέτος.

Αναλυτικότερα, μέσω της υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες οι έγγαμοι φορολογούμενοι, μπορούν να γνωστοποιήσουν την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2022.

Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης.

Όλα τα SOS για το «φορολογικό διαζύγιο»

Η γνωστοποίηση της επιλογής χωριστής φορολογικής δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο:https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε από εσάς με τους δικούς σας κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Η χορήγηση επιδομάτων δεν επηρεάζεται στις χωριστές δηλώσεις συζύγων.

 

Στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγο.

 

Δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγου.

 

Το εισόδημα του ανήλικου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέ. Την επιλογή για χωριστή δήλωση μπορεί να κοινοποιήσει οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο. Πηγή: newmoney.gr

Last modified on Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2023 12:13

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.