Επιστολή Προέδρου Επιμελητηρίου Λακωνίας στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Προς:

κ. Σπήλιο Λιβανό

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &

Τροφίμων

Κοιν.:

1. Βουλευτές Ν. Λακωνίας

2. κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

3. ΚΕΕΕ, Επιμελητήρια της χώρας

4. ΜΜΕ Ν. Λακωνίας

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας θέλουμε να σας καταθέσουμε την ανησυχία μας σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στο εθνικό μας προϊόν, το ελαιόλαδο, αλλά και σε όλα τα εξαγώγιμα προϊόντα μας, η λειτουργία του συστήματος παροχής πληροφοριών για τα τρόφιμα Nutri-Score, που εφαρμόζουν κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δεδομένο το γεγονός ότι δρομολογείται η υιοθέτηση εναρμονισμένου συστήματος διατροφικής αξίας τροφίμων σε ενωσιακό επίπεδο.

Ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα Nutri-Score παρουσιάζει στρεβλώσεις όσον αφορά στη διατροφική αξία ορισμένων προϊόντων, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο και μάλιστα το έξτρα παρθένο που κατατάσσεται στα λιπαρά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη α) η αναγκαιότητα των λιπαρών σε μια ισορροπημένη διατροφή, β) ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λιπαρά της μεσογειακής διατροφής και γ) χωρίς φυσικά να τονίζονται οι υπόλοιπες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του. Την ίδια στιγμή το σύστημα αποδίδει θρεπτικά χαρακτηριστικά σε προϊόντα που πρέπει να έχουν χαμηλότερη θέση στη διατροφή μας, όπως είναι τα κατεψυγμένα προπαρασκευασμένα γεύματα ή ακόμη και να μην αποτελούν μέρος αυτής, όπως τα διάφορα αναψυκτικά.

Η χρήση ψευδών και παραπλανητικών διατροφικών ισχυρισμών ή και η απόκρυψη διατροφικών ιδιοτήτων οδηγεί στην παραπληροφόρηση του καταναλωτή και στη δημιουργία κινδύνων για τους ευρωπαίους παραγωγούς που θα δουν τα προϊόντα τους να απαξιώνονται – ιδιαίτερα για τους παραγωγούς προϊόντων μικρής κλίμακας και τους παραγωγούς παραδοσιακών  προϊόντων.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Η λειτουργία ενός συστήματος επισήμανσης τροφίμων που θα παρέχει πραγματικά χρήσιμη πληροφορία βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, με σεβασμό στο προϊόν και τον καταναλωτή, είναι απαραίτητο για την προστασία όλων, παραγωγών, εμπόρων και καταναλωτών και ειδικά στην περίπτωση της χώρας μας με πληθώρα εξαγώγιμων προϊόντων ευεργετικών για την ανθρώπινη υγεία. Η αποδεδειγμένη ποιότητα της μεσογειακής διατροφής και η προσπάθεια χρόνων για την προώθησή της δύναται να πληγούν από τη λανθασμένη λειτουργία ενός συστήματος όπως το Nutri-Score.

Παρακαλούμε θερμά όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες του Υπουργείου σας και γενικά της πολιτείας για το μείζον αυτό ζήτημα και εάν έχει τεθεί στα αρμόδια όργανα της Ένωσης ενόψει επικείμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αναθεώρηση του Κανονισμού παροχής πληροφοριών προς τους καταναλωτές.

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ

                                                                                          

                                                                                                                                                                  

 

Last modified on Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 15:08

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.