Λαϊκή Συσπείρωση:"Για την οικονομική κατάντια της ΔΕΥΑΣ καμία ευθύνη δεν έχουν τα λαϊκά σπίτια της πόλης"

Την Τρίτη και 13 Απριλίου του 2021, ψηφίζεται στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Σπάρτης, η απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΕΥΑΣ, για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγιά της, πάνω από 300% στα χωριά, φορτώνει τα λαϊκά νοικοκυριά με νέα βάρη, που πνίγονται από τα χρέη, τη βαριά φορολογία, την ανεργία και τη νέα οικονομική κρίση που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Παρότι όλος ο κόσμος αγανακτει με τις αυξήσεις, δημότες, πρόεδροι, φορείς της πόλης, ο κ. Δούκας μας έχει όλους «γραμμένους»! Εμάς αυτό δεν μας εκπλήσσει. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πήρε όλο το βάρος πάνω του. Δεν άφησε να μιλήσει κανένας σύμβουλός του, ούτε καν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ. Μέγας δημοκράτης! Τους αφήνει όμως το δικαίωμα να κάνουν τη βρώμικη δουλειά και μετά να χορέψουν το χορό του Ζαλόγγου, ίσως και για αυτό τους ανέφερε ονομαστικά έναν ένα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να θυμούνται οι δημότες ποιοι θα είναι αυτοί που θα ψηφίσουν να αυξηθούν τα τιμολόγια του νερού.

Ο κ. Δούκας βέβαια είναι συνηθισμένος από τέτοια. Στην πολιτική του καριέρα μας έχει φορτώσει ουκ ολίγα χρέη και ελπίζουμε μέχρι να φύγει, να μην έχει εκχωρηθεί από το δήμο ο Μυστράς, ο Ταΰγετος ή οτιδήποτε άλλο σε ιδιώτες για «αξιοποίηση», αν και πολύ το φοβόμαστε. Είναι πολιτική αλητεία να αξιοποιεί αυτές τις τραγικές συνθήκες, τη στιγμή που κάθε δημότης ανησυχεί για την εξέλιξη της πανδημίας, το νοσοκομείο της Σπάρτης να έχει φρακάρει, να έχουμε συμπατριώτες μας στις εντατικές και αυτός να επιδιώκει να περάσει τις αυξήσεις με τη λιγότερη λαϊκή αντίδραση, επενδύοντας στην αδυναμία μαζικής αντίδρασης, λόγω της πανδημίας.

Κύριοι της Οικονομικής Επιτροπής και εσείς που ψηφίσατε στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ τις αυξήσεις, έχετε φίλους, συγγενείς και συγχωριανούς και να είστε σίγουροι ότι αν ψηφίσετε τις αυξήσεις θα αντιμετωπίσετε την περιφρόνησή τους, ενώ ο κ. Δούκας θα απολαμβάνει τη χλίδα του στις πισίνες του και στα SPA του, παρέα με τους φίλους του τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και μην τον είδατε τον Παναή!

Δεν θα σας ξεπλένει ούτε ο Ευρώτας, ούτε η Κελεφίνα, ούτε όλες οι νεροτριβές μαζί!

Αν νομίζετε ότι μετά τη ψήφιση της νέας τιμολογιακής πολιτικής με τις αυξήσεις θα ξεμπλέξετε κάνετε λάθος! Ο θυμός, η οργή και η αγανάκτηση του κόσμου για αυτή την ανήθικη επίθεση στο εισόδημά του θα δώσει πολύ σκληρή απάντηση.

Για την οικονομική κατάντια της ΔΕΥΑΣ καμία ευθύνη δεν έχουν τα λαϊκά σπίτια της πόλης και των χωριών που καλούνται να πληρώσουν τώρα τη λυπητερή. Οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά στις δημοτικές αρχές και στις διοικήσεις της ΔΕΥΑΣ. Εσείς καταφέρατε να την απαξιώσετε στα μάτια του κόσμου. Βγείτε έξω και ακούστε τι λέει ο κόσμος!

Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, οι Αργειτάκος-Βαλιώτης είναι οι «πρόθυμοι» του κ. Δούκα. Προσπαθείτε να διαφοροποιηθείτε τώρα, ενώ τον ψηφίσατε για να βγει δήμαρχος, του ψηφίζετε τους προϋπολογισμούς, τους σχεδιασμούς για τα σκουπίδια, του κάνετε όλα τα χατίρια και τώρα σας πετά σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Πραγματικά σας συμπονούμε!

Φυσικά δεν είστε χαζοί, την ίδια πολιτική υπηρετείτε, αλλά οι διαφορές σας αφορούν ποιος θα μοιράζει το «παιχνίδι»!

Ένα μικρό δείγμα πήραμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  που τελικά δεν ξέραμε πότε οι σύμβουλοι ήταν με τον ένα και πότε με τον άλλο συνδυασμό και πότε κάποιοι ήταν με όλους! Τι έλεγαν όλοι τους, ότι δε φταίμε εμείς, δε φταίτε εσείς, φταίει ο Χατζηπετρής, όπως έλεγε και ο Κηλαηδόνης! Για τη ταμπακιέρα τσιμουδιά, ο πλήρης αποπροσανατολισμός! Σήκωσαν πολύ σκόνη για να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο, που μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε την πραγματική αιτία! Οι παρατάξεις Δούκα-Αργειτάκου-Βαλιώτη βγάζουν λάδι τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, δεν λένε κουβέντα για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα που βάσει αυτής της ΚΥΑ γίνεται η τιμολογιακή πολιτική. Η παραπάνω ΚΥΑ 135275/22-5-2017 «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» (ΦΕΚ 1751Β/2017) προσαρμόζει τους κανονισμούς λειτουργίας των ΔΕΥΑ στην οδηγία-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2000/60 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι ίδια για «όλους τους παρόχους νερού», στην οποία συμφωνούν και οι τρεις τους.

Κινδυνολογούν για ιδιωτικοποίηση για να περάσουν πιο εύκολα τις αυξήσεις που θα είναι για πολλούς πάνω από 300%! Πράγματι κ. Δούκα θα μας κάνετε πανελληνίως, αν όχι παγκοσμίως, διάσημους με τέτοιες αυξήσεις φωτιά! Οι τρεις παρατάξεις Δούκα-Αργειτάκου-Βαλιώτη, χαρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εμποροβιομηχάνους της περιοχής, καταψήφισε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ, με τελευταία απόφαση τον Ιούλιο του 2020, την ώρα δηλαδή που κόπτονταν για τις αυξήσεις στα τιμολόγια των δημοτών.

Αντί τα κόμματα που κυβέρνησαν να είχαν κάνει πράξη εδώ και χρόνια το αίτημα οι ΔΕΥΑ να έχουν βιομηχανικό ρεύμα, αντί για οικιακό, εσείς πανηγυρίζατε γιατί σας έδωσαν κάποια χρήματα για τη ΔΕΗ, λες και τα έβαλαν από τη τσέπη τους και δεν προέρχονται και αυτά από το λαό.

Υπάρχει εναλλακτική λύση στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, όπως κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση είτε είναι αντιπολίτευση, είτε είναι στη διοίκηση των δήμων ή των ΔΕΥΑ, που αντιπαλεύει αυτό το νομικό πλαίσιο αγωνιστικά, διεκδικητικά με θετικά αποτελέσματα, όπως συμβαίνει στο δήμο της Πάτρας, που δεν έχει κάνει καμία διακοπή νερού, καμία αύξηση στα τιμολόγια, κανένας δημότης δεν έχει πάει στα γκισέ της εφορίας, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να τυγχάνουν μειωμένων έως μηδενικών δημοτικών τελών και τιμολογίων της ΔΕΥΑ.

Εμείς από τη πλευρά μας θα είμαστε δίπλα στο λαό, όπως είμαστε όλο αυτό το διάστημα, με όλους τους τρόπους, αγωνιστικά ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική!

Σπάρτη 12 Απριλίου 2021

Σαραντόπουλος Βασίλης,

Εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.