Ο Τατούλης στην Κορινθία για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργο Γκιώνη επισκέφθηκε ο πρ. Περιφερειάρχης και επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Πέτρος Τατούλης συνοδευόμενος από συνεργάτες του προκειμένου να ενημερωθεί για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε περιοχές του Δήμου.

Ο κ. Γκιώνης ενημέρωσε τον κ. Τατούλη σχετικά με τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχουν καεί πάνω από 18.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής έκτασης, καθώς και ότι έχουν  καταστραφεί 100 οικείες, πολλές εκ των οποίων ήταν παραθεριστικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ σημαντικές είναι οι ζημιές σε ό,τι αφορά τα δίκτυα ύδρευσης, ενώ έχουν καεί πάνω από 150 κολόνες της ΔΕΗ. Επίσης οι πυρκαγιές προκάλεσαν προβλήματα και στο οδικό δίκτυο λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών στην άσφαλτο ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Τατούλης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

« Ενημερωθήκαμε από τον κ. Δήμαρχο για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί σε υποδομές, κατοικίες, καλλιέργειες και δασικές εκτάσεις σε περιοχές του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, καθώς και για τα μεγάλα προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Ανέφερα στον κ. Δήμαρχο ότι η «Νέα Πελοπόννησος» θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να ληφθούν από το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσεις, με τις οποίες θα διεκδικήσουμε από τα αρμόδια Υπουργεία την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό χρόνο οι πληγέντες. Παράλληλα θα πρέπει να διεκδικήσουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την ταχύτερη αποκατάσταση των καταστροφών στα θέματα υποδομών.

Το πιο σημαντικό απ’όλα όμως είναι να υπάρξει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός αποκατάστασης των επιπτώσεων των πυρκαγιών σε ό,τι αφορά το περιβάλλον καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης των πληγέντων περιοχών».

Ο πρ. Περιφερειάρχης τόνισε ότι οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας να εξετάσουν για ποιο λόγο η συγκεκριμένη πυρκαγιά δεν μπόρεσε να ελεγχθεί, παρότι ξεκίνησε από περιοχές του αστικού ιστού, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και να προκαλέσει πολύ μεγάλες καταστροφές. Απαιτείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα απ’όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης.

Τέλος ο κ.Τατούλης επεσήμανε ότι αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στο έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, στους Αξιωματικούς και στους στρατιώτες της Σχολής Μηχανικού, κυρίως όμως στους εθελοντές και σε όλους όσοι συνέδραμαν στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.