Α.Κανελλοπούλου: "Η πύρινη λαίλαπα και η πρόταση της παράταξής μας"

Η ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΚΡΙΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

Γράφουν:   Λεωνίδας Αρριανάς  και   Αναστασία Κανελλοπούλου

Ξεπερνώντας τα βαθιά συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης που μας κατακλύζουν, όσο παραμένουμε θεατές της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει στο διάβα της, δασικές και μη εκτάσεις καθώς και της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας, θεωρούμε χρέος μας με ψυχραιμία, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε και να προετοιμαστούμε για την περίπτωση που τα χειρότερα χτυπήσουν και την δική μας πόρτα, μιας και έχουμε πικρή πείρα από το παρελθόν.  

Γι’ αυτό , πρέπει όλοι σε πρώτο χρόνο, άμεσα, να βάλουμε στην άκρη την εκλογική προετοιμασία για όσο χρειαστεί και προτρέπουμε τον Δήμο Σπάρτης να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμακευτικών ειδών σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Είναι ανάγκη να συγκεντρώσουμε φυσιολογικούς ορούς, κολλύρια, ισοτονικά ποτά, γυαλιά εργασίας για πυροσβέστες, pulvo, bepanthol, παυσίπονα, νερά, μπάρες δημητριακών κ.λπ.

Σε δεύτερο χρόνο και προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι  ο Δήμος μας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει  αντίστοιχες κρίσεις, τα στελέχη του συνδυασμού μας συναντηθήκαμε και καταλήξαμε στις παρακάτω άμεσες προτάσεις προς τον Δήμο Σπάρτης:

  1. Τη συγκέντρωση των παραπάνω ειδών κεντρικά, με ευθύνη του Δήμου.
  2. Με πρωτοβουλία της πολιτικής προστασίας του Δήμου :
  • Να εξοπλιστούν οι γεωτρήσεις που χρησιμεύουν για την άντληση νερού από τα πυροσβεστικά οχήματα με γεννήτριες, ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με το απαραίτητο νερό.
  • Να ελεγχθούν άμεσα οι γεωτρήσεις ώστε να διασφαλιστεί η σωστή και ομαλή λειτουργία τους.
  • Να συσταθούν ομάδες πυρασφάλειας- αν δεν έχουν ήδη συσταθεί- σε κάθε Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα , τις οποίες θα φροντίσει να εξοπλίσει και να οργανώσει ο Δήμος.
  • Να φροντίσει ο Δήμος ώστε να μην λείπει τίποτα ώστε να μπορούν να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα οχήματα των εθελοντών που συμμετέχουν στις κατασβέσεις ή στις επιφυλακές.

Μετά τις εκλογές και εφ’ όσον αναλάβουμε την Δημοτική αρχή Σπάρτης θεωρούμε ότι η πολιτική προστασία στον τομέα των πυρκαγιών επιβάλει τις εξής μακροπρόθεσμες προτάσεις:

  1. Τη χρήση drones επιφυλακής για φωτιές και την ανάλυση των ζωντανών βίντεος από ειδικό λογισμικό που αναγνωρίζει άμεσα τις εστίες φωτιάς ημέρα και νύχτα (χρησιμοποιείται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε Δήμους της Αττικής).
  2. Την δορυφορική σύνδεση που θα μας επιτρέψει να διαπιστώνουμε την αλλαγή του θερμικού πεδίου που πιθανόν να οφείλεται σε πυρκαγιά
  3. Την πλήρη χαρτογράφηση των πηγών πρόσληψης νερού ( ποτάμια, λίμνες, κρουνοί, πισίνες, φράγματα κλπ)
  4. Την εγκατάσταση συσκευών εντοπισμού των πυροσβεστικών οχημάτων ώστε το πλησιέστερο προς την φωτιά όχημα να μπορεί να σπεύδει προληπτικά στον τόπο, όπου εντοπίσαμε θερμική μεταβολή
  5. Την εξασφάλιση χρηματικών πόρων και την κατασκευή αυτόνομων δεξαμενών αποθήκευσης νερού με τη παράλληλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα επιτρέπουν την ενεργειακή αυτονομία για άντληση . Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλίζεται η άμεση χρήση νερού σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές όπου δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτρισμού.,
  6. Την εμψύχωση και χρηματοδότηση των εθελοντικών πυροσβεστικών σταθμών, των εθελοντών πυροσβεστών και των πολιτών- διασωστών με την παράλληλη δημιουργία, στέγαση και τον εξοπλισμό  του επιχειρησιακού κέντρου πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών που θα υπάγεται και θα λειτουργεί  με την χρηματοδότηση του Δήμου κάτω από την εποπτεία και τον συντονισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας
  7. Την δημιουργία μητρώου εθελοντών πολιτικής προστασίας, την εκπαίδευση και την πιστοποίησή τους , επιδιώκοντας η πιστοποίηση να μοριοδοτείται για κάθε εργασιακή ευκαιρία.
  8. Την αναβάθμιση-ανακαίνιση όλων των κρίσιμων γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΣ.
  9. Την χρηματοδότηση της δασικής και αγροτικής οδοποιίας από προγράμματα του Δήμου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να διαμορφωθούν και να συντηρούνται πέραν της οδικής εξυπηρέτησης και ως αντιπυρικές ζώνες.
  10. Θα διεκδικήσουμε την δημιουργία των απαραίτητων λιμνοδεξαμενών και για την εξυπηρέτηση της άρδευσης και για την υποστήριξη της αντιπυρικής προστασίας. Στο ΕΣΠΑ 2023- 2027 το 30% του προγράμματος αναφέρεται σε έργα περιβαλλοντικής προστασίας και γνωρίζουμε πώς θα τα διεκδικήσουμε για τον τόπο μας.

Ευχόμαστε σύντομα να λήξει και αυτή η κρίση!

Αρνούμαστε οποιαδήποτε   μοιρολατρική προσέγγιση που μας προτρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά τα προβλήματα και δεσμευόμαστε ως ενεργοί άνθρωποι και πολίτες να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο δημοτικό στίβο ώστε να λειτουργεί επαρκώς η πρόληψη και η προετοιμασία.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι σε αγαστή συνεργασία και με την τεχνοκρατική υποστήριξη της καθόλα αποτελεσματικής και άνισα μαχόμενης Πυροσβεστικής υπηρεσίας, στην οποία οφείλει ο Δήμος την οικονομική υποστήριξη για τον άρτιο εξοπλισμό της, θα διαμορφώσουμε τις συνθήκες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο επιχειρησιακό επίπεδο , όπου χρειαστεί επέμβαση για καταστολή του προβλήματος.

Δεν θα επιτρέψουμε οι  περιουσίες των δημοτών να εξαφανιστούν σε μια νύχτα.

Τα θέματα ασφάλειας των δημοτών και πρόληψης, όσων κρίσεων μπορούν να προβλεφθούν, αποτελούν βασική προτεραιότητά του σχεδιασμού και του προγράμματός μας !

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.