Νεοκλής Κρητικός: Ανάδειξη και Προστασία του «κόκκινου ναυαγίου»

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη ο βουλευτής Λακωνίας κ.Νεοκλής Κρητικός ζητά την στήριξη του Υπουργείου για την ανάδειξη και προστασία του «κόκκινου ναυαγίου» στην παραλία «Γλυφάδα» του οικισμού Βαλτάκι στο δήμο Ευρώτα.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία προστασίας του ναυαγίου θα έχει διπλά περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή ο κ.Κρητικός θέτει το ζήτημα στο Υπουργείο, προτείνοντας ως οδηγό την ανάλογη περίπτωση του «ναυαγίου της Ζακύνθου», το οποίο αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, ενώ ήδη έχει κάνει τις πρώτες επικοινωνίες με τον δήμο Ευρώτα για την προώθηση του θέματος αυτού.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ερώτησή του: «Είναι εύκολα κατανοητό ότι το ναυάγιο «Δημήτριος» στην παραλία «Γλυφάδα» του οικισμού Βαλτάκι έχει παρόμοια Ιστορία με το παγκοσμίως γνωστό ναυάγιο «Παναγιώτης» της Ζακύνθου. Επειδή όντως για τη Ζάκυνθο, το ναυάγιο «Παναγιώτης» αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα με το Τμήμα Περιβάλλοντος θα προχωρήσουν σε διαδικασίες για την συντήρηση της μεταλλικής επιφάνειας του καραβιού και θα ερευνήσουν τα κατάλληλα υλικά για την προστασία του.

Ανάλογες διαδικασίες θα ξεκινήσουν οι τοπικοί φορείς της Λακωνίας, καθώς πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες και για την προστασία του ναυαγίου και επομένως και του περιβάλλοντος πέριξ αυτού. Εννοείται σε αυτήν την προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης θα συμβάλλουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις.»

Θα ακολουθήσει ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες του κ.Κρητικού.

 

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020

                                                            Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς:   Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη

 

Θέμα:   Ανάδειξη και προστασία του «Κόκκινου ναυαγίου» της Λακωνίας

Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Στην παραλία «Γλυφάδα», στον οικισμό Βαλτάκι του δήμου Ευρώτα του νομού Λακωνίας, τρία χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Γυθείου του Δήμου Ανατολικής Μάνης βρίσκεται αγκυροβολημένο φορτηγό πλοίο 67 μέτρων από τις 23 Δεκεμβρίου του 1981. Η περιοχή άλλωστε είναι φορτισμένη και ιστορικά, καθώς από την περιοχή, που είναι αγκυροβολημένο το ναυάγιο, μέχρι και τα Τρίνησα ήταν ο ναύσταθμος της Αρχαίας Σπάρτης.

Η ιστορία του πλοίου και οι συνθήκες με τις οποίες τελικώς βρέθηκε εκεί περιγράφονται με αναλυτικό τρόπο σε δημοσίευμα του λακωνικού ενημερωτικού ιστοτόπου “notospress.gr”, απόσπασμα της οποίας είναι το ακόλουθο: «Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, το φορτηγό «Δημήτριος» εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του (αδελφοί Μολλάρη 76,75% και αδελφοί Ματσινού 23,25%), καθώς οικονομικά προβλήματα της εταιρείας τους, αλλά και μηχανικές βλάβες στο πλοίο, το ανάγκασαν να ακινητοποιηθεί.

Το πλοίο είχε καταπλεύσει εκτάκτως στο Λιμάνι του Γυθείου την 4η Δεκεμβρίου 1980, λόγω ασθένειας του πλοιάρχου και της ανάγκης εισαγωγής του σε νοσοκομείο.

Με αφορμή τον κατάπλου δημιουργήθηκαν προβλήματα οικονομικής φύσεως με το πλήρωμα, αλλά και θέματα βλαβών στη μηχανή καθώς και ελλείψεις ασφαλείας στο πλοίο, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από διάφορους δανειστές. Το πλήρωμα απολύθηκε και η φύλαξη του πλοίου ανατέθηκε στους Γεώργιο Δανιήλ και Βασίλη Παρηγόρη.

Έως τον Ιούνιο του 1981 το σκάφος εξακολουθούσε να παραμένει στην ίδια θέση, αλλά οι πλοιοκτήτες ειδοποιήθηκαν από τη λιμενική αρχή ότι το σκάφος κατέστη επικίνδυνο καθώς είχε πάρει κλίση προς τα δεξιά από την εισροή υδάτων στα κύτη του. Από τη λιμενική αρχή ζητήθηκε η μετακίνηση του σκάφους εκτός λιμένα, σε ασφαλές αγκυροβόλιο.

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τους πλοιοκτήτες έως τις 9 Νοεμβρίου 1981. Τελικά, το πλοίο έγινε έρμαιο των δυσμενών καιρικών συνθηκών και παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιό του. Η τελική θέση του, την οποία και πάλι αποφάσισαν οι καιρικές συνθήκες στις 23 Δεκεμβρίου 1981, είναι η σημερινή στην παραλία «Γλυφάδα» βορειοανατολικά 3 μίλια βορειοανατολικά του Γυθείου. Εκεί το σκάφος εγκαταλείφθηκε χωρίς να έχει επιδειχθεί ενδιαφέρον για την τύχη του.»

Είναι εύκολα κατανοητό ότι το ναυάγιο «Δημήτριος» στην παραλία «Γλυφάδα» του οικισμού Βαλτάκι έχει παρόμοια Ιστορία με το παγκοσμίως γνωστό ναυάγιο «Παναγιώτης» της Ζακύνθου. Επειδή όντως για τη Ζάκυνθο, το ναυάγιο «Παναγιώτης» αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και συγκεκριμένα με το Τμήμα Περιβάλλοντος θα προχωρήσουν σε διαδικασίες για την συντήρηση της μεταλλικής επιφάνειας του καραβιού και θα ερευνήσουν τα κατάλληλα υλικά για την προστασία του.

Ανάλογες διαδικασίες θα ξεκινήσουν οι τοπικοί φορείς της Λακωνίας, καθώς πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες και για την προστασία του ναυαγίου και επομένως και του περιβάλλοντος πέριξ αυτού. Εννοείται σε αυτήν την προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης θα συμβάλλουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις.

Με αφορμή την παραπάνω περιγραφή και με δεδομένη τη θέληση όλων στη Λακωνία να αξιοποιήσουμε την ατυχία της προσάραξης του «κόκκινου ναυαγίου» σε μοχλό τουριστικής ανάπτυξης, ερωτάσθε κ.Υπουργέ:

Θα συνδράμει το Υπουργείο Τουρισμού στην κατά δυνατό καλύτερη διαδικασία μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του «κόκκινου ναυαγίου» της Λακωνίας;                                                                                                                         

  Με εκτίμηση,

                                ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

                Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.