Ευχαριστήρια επιστολή στον κ.Π.Ανδρεάκο για τις επετειακές εκδηλώσεις του 1821

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου Ανατολικής Μάνης κ.Γεωργία Λυροφώνη απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή για τις επετειακές εκδηλώσεις του 1821 που πραγματοποιήθηκαν φέτος στην Αρεόπολη.

 

"Δήμαρχε Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο,

Ακόμα και οι πιο αυστηροί επικριτές σου, αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει σπουδαία δουλειά όλα αυτά τα χρόνια, αναφορικά με τις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου 1821.

Σε ευχαριστούμε.

Θα θυμόμαστε αυτή την επέτειο, όχι μόνο για όσα κάναμε μέχρι τώρα αλλά και για αυτά που σχεδιάσαμε για το μέλλον."

 

Μάνη, 17η Μαρτίου 2021

Στα χρόνια της δουλείας του Γένους από τη Μάνη ξεκίνησαν οι μεγάλοι, υπεύθυνοι, ωραίοι και συνεπείς εθνικοί αγώνες, γράφει ο ιστορικός Δήμος Μέξης.

Η Μάνη υπήρξε το σύμβολο του αδούλωτου πνεύματος, ο τόπος αφετηρίας του ξεσηκωμού του 1821, η περιοχή που κράτησε τη φλόγα της ελευθερίας αναμμένη ακόμη και όταν η Επανάσταση έμοιαζε να λυγίζει…

Πάντα η 17η Μαρτίου ήταν μία ημέρα ιδιαίτερη για την Αρεόπολη, και τον τέως Δήμο Οιτύλου. Εορταζόταν σε τοπικό επίπεδο και συμμετείχαν στην επέτειο αυτή, μαθητές, εκπαιδευτικοί και τοπικοί φορείς.

Στα είκοσι και πλέον έτη Δημαρχίας του Πέτρου Ανδρεάκου, οι προσπάθειες αυτές εντάθηκαν, και απέδωσαν καρπούς…στόχευσε και πέτυχε…

Να αναγνωριστεί η καθοριστική συμβολή της Μάνης στον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους και στη διαδικασία συγκρότησης της εθνικής συνείδησης του Νεοελληνικού Έθνους.

  • 17η Μαρτίου 2002: Πρόσκληση και Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου στην Αρεόπολη. Η συμμετοχή του ανώτατου πολιτειακού θεσμού του Κράτους στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής συνέβαλε στην αναγνώριση της συμβολής της Μάνης στον αγώνα.
  • Αντιπροσωπείες Μανιατών τα επόμενα χρόνια ταξίδεψαν ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να αποδώσουν φόρο τιμής με τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις μνήμης, σε μέρη όπου πολέμησαν και θυσιάστηκαν Μανιάτες για τον αγώνα της ανεξαρτησίας του Έθνους όπως στην Κρήτη, στο Μεσολόγγι, στην Πάργα, στα Γιάννενα, στο Σούλι, στην Ελαφόνησο, στη Μονή Καλτεζών, στο Καρπενήσι, στην Κορσική κ.α..

Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα να καταφθάνουν στη Μάνη τα επόμενα χρόνια για να αποδώσουν φόρο τιμής στους Ήρωες προγόνους μας.

  • Οι εκδηλώσεις άνοιξαν, το μήνυμα της Επανάστασης μεταφέρθηκε σε Γύθειο, Καρδαμύλη, Κότρωνα και Άγιο Νικόλαο, οι εκδηλώσεις καθιερώθηκαν σε τριήμερες και στη συνέχεια σε πενθήμερες.
  • 17 Μαρτίου 2015: Ανακήρυξη σε Επίτιμο Δημότη Ανατολικής Μάνης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μανιάτη στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, κατά την διάρκεια των επετειακών εκδηλώσεων για την 17η Μαρτίου στην Αρεόπολη (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 106/2014) και Εκκίνηση του Τρόπαιου Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821 από τη Μάνη.
  • 17 Μαρτίου 2018: Πρόσκληση και Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη Ανατολικής Μάνης (Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου 56/2018). Για άλλη μια φορά η παρουσία του ανώτατου πολιτειακού θεσμού του Κράτους στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής συμβάλλει στην αναγνώριση της συμβολής της Μάνης στον απελευθερωτικό αγώνα.
  • 17 Μαρτίου 2020: Με Προεδρικό Διάταγμα καθιερώνεται η 17η Μαρτίου ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για όλο το Δήμο, προσπάθεια που είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν.
  • Οκτώβριος 2020: Πρόσκληση και Επίσκεψη αντιπροσωπείας της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» στη Μάνη

«Όπου και αν πατήσεις σε αυτά τα χώματα, σε αυτές τις πέτρες, καταλαβαίνεις ότι όσα λένε για το φρόνημα των Μανιατών που δεν άφησαν κανέναν κατακτητή να πατήσει στον τόπο τους, είναι αληθινά. Tο 1821, οι Μανιάτες σήκωσαν τη σημαία της Επανάστασης με το σύνθημα Νίκη ή θάνατος», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

  • 17 Μαρτίου 2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Πρόσκληση και Επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, και

Πρόσκληση και Επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», κας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη

Σε μια ιδιαιτέρως συμβολική Επέτειο, με μια λιτή τελετή και εν μέσω περιορισμών, οι θεσμοί προβάλλουν με τον πιο επίσημο τρόπο την προσφορά της Μάνης στον Αγώνα του Έθνους.

  • Δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης για την επέτειο των 200 χρόνων:

-Έκδοση επετειακού ημερολογίου 2021 «Μάνη και 1821»,

-Δημιουργία ντοκιμαντέρ-ταινίας με τίτλο «Η Μάνη και το 1821», με την ιστορία της Μάνης από το 1453 έως και τον αγώνα της Εθνεγερσίας, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό μία χρονική περίοδο 370 χρόνων και δίνοντας έτσι ένα ιστορικό βάθος στην επέτειο της 17ης Μαρτίου. Έτσι πλέον, οι Μανιάτες γιορτάζουν την 17η Μαρτίου, την κορύφωση προσπαθειών και αγώνων 370 χρόνων.

-Φιλοτέχνηση ανάγλυφης παράστασης με θέμα «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821, στο παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης»

-Δημιουργία ψηφιακού μουσείου μανιάτικης ιστορίας, στο παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης, πρόταση που εγκρίθηκε από την Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» και υποβλήθηκε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης για χρηματοδότηση, μια πρόταση που με το ένα πόδι πατάει στο παρελθόν, στην ιστορία του τόπου, και με το άλλο στο μέλλον, στην ψηφιακή τεχνολογία και την ανάπτυξη που θα αφήσει μια παρακαταθήκη για το αύριο.

-Συνεργασία με το «ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ & ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ» στο Πρόγραμμα «2021-Προορισμός Πελοπόννησος»

-Υποβολή πρότασης σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη ψηφιακή σύνδεση των Πύργων της Μάνης με την οικονομική, επαγγελματική και πολιτιστική ζωή του τόπου ύπαρξης τους, μια δράση που σχεδίασε το Σωματείο «Διάζωμα» και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Μάνης.

Δήμαρχε Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο,

Ακόμα και οι πιο αυστηροί επικριτές σου, αναγνωρίζουν ότι έχει γίνει σπουδαία δουλειά όλα αυτά τα χρόνια, αναφορικά με τις επετειακές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου 1821.

Σε ευχαριστούμε.

Θα θυμόμαστε αυτή την επέτειο, όχι μόνο για όσα κάναμε μέχρι τώρα αλλά και για αυτά που σχεδιάσαμε για το μέλλον.

 

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Γεωργία Αν. Λυροφώνη

 
 
 
 
 

 

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Γεωργία Αν. Λυροφώνη
Last modified on Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 15:35

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.