Νεοκλής Δ. Κρητικός: ΠΡΟΛΗΨΗ  και έγκαιρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Ας ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ για τον ΚΑΡΚΙΝΟ

Φεβρουαρίου 07, 2023 0

ΠΡΟΛΗΨΗ  και έγκαιρη ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Ας ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ για τον ΚΑΡΚΙΝΟ

Ομιλία στο Σύλλογο Κυριών ΑΜΥΚΛΩΝ

Γράφει ο Νεοκλής Δ. Κρητικός

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, παρευρέθηκα στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, προσκεκλημένος του Συλλόγου Κυριών Αμυκλών, με σκοπό να μιλήσω για την πρόληψή του.

Έχω ξαναγράψει με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα του συγκεκριμένου καρκίνου, πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αποτελούν τα σημεία κλειδιά για την αντιμετώπισή του. 

Εξάλλου, στην ομιλία μου εστίασα και στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Φώφη Γεννηματά», που υλοποιείται με σημαντική απόκριση και με τα εντοπισμένα ευρήματα να ξεπερνούν τις 4.500. Επανέλαβα, πως αν και θεωρείται γυναικεία πάθηση, αφορά και στους άνδρες -ανεξαρτήτως αν μιλάμε για ποσοστό 1%- γι' αυτό και επέστησα και προς αυτό την προσοχή μας.

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΚΙΝΟΣ3

Η 4η Φεβρουαρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Είναι αλήθεια πως παγώνουμε στο άκουσμα ότι κάποιος δικός μας έχει καρκίνο. Ακόμη και εμείς οι θέσει εξοικειωμένοι. Οι παλιοί δεν πρόφεραν τη λέξη, «η παλιοαρρώστια» έλεγαν. 

Όλοι έχουμε στο άμεσο ή ευρύτερο περιβάλλον μας ένα τέτοιο άτομο. Να σταθούμε δίπλα του, γνωρίζοντας, όμως, ότι κάθε άνθρωπος αντιδρά μοναδικά και η ψυχολογία του διέρχεται από σοβαρές διακυμάνσεις. Δεν υπάρχουν κανόνες, «ο καθένας το παλεύει όπως ξέρει και μπορεί».

Η σκέψη μας σε όσους έφυγαν από τον καρκίνο. "Έχασαν τη μάχη", ακούμε και διαβάζουμε πολύ συχνά. Τί σκληρό ρήμα. Είναι σαν να μεταθέτει την ευθύνη στον ασθενή, που σε μια σκληρή, τελεσίδικη διάγνωση βάδισε προς το αναπόδραστο με το δικό του τρόπο: με φόβο και χαμόγελο. 

Στο γονιό, τον αδερφό, το συγγενή, το παιδί, το φίλο που χάσαμε.

Η σκέψη μας σε όσους τα κατάφεραν και είναι μαζί μας, γεροί και δυνατοί! Ας βοηθήσουμε να γίνονται όλο και ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΙ!       

Με εκτίμηση,

ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Βουλευτής Π.Ε. Λακωνίας

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΚΙΝΟΣ4

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΚΑΚΙΝΟΣ5

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.