Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για την Αρχαία Πελλάνα (video)

Γράφει ο Νίκος Μπακής

Δείτε ένα αποκαλυπτικό ιστορικό ρεπορτάζ για την αρχαία Πελλάνα από την online ειδησεογραφική ομάδα της zougla.gr (https://www.google.com/url?q=https://www.zougla.gr/politismos/article/%2520sfragisan-ton-tafo-tis-oreas-elenis&source=gmail&ust=1637175474766000&usg=AOvVaw2-477EQLpXkAPOKOBEQI3D">https://www.zougla.gr/politismos/article/ sfragisan-ton-tafo-tis-oreas-elenis) του διακεκριμένου δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Στη συνέντευξη συμμετείχαν μεταξύ άλλων: ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Αρχαιολόγος/ανασκαφέας και Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Σπάρτης Dr. Θεόδωρος Σπυρόπουλος και ο Καθηγητής Φυσικής και Εκπαιδευτής της Σχολής Ικάρων κ. Σταύρος Μαχαίρας.

Του χρόνου το 2022 συμπληρώνονται ακριβώς 20 χρόνια από εκείνη την αποφράδα ημέρα, όταν την Μεγάλη Εβδομάδα του 2002 οι αρχαιολόγοι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) αποφάσισαν να εξαφανίσουν τα ίχνη ενός νέου καλοδιατηρημένου Βασιλικού Τάφου που μόλις είχε έρθει στο φως. Δίπλα ακριβώς από τον υπάρχων μεγαλύτερο λαξευτό θολωτό Βασιλικό Τάφο που ανακαλύφθηκε ποτέ στον κόσμο, ο οποίος είχε βρεθεί 22 χρόνια νωρίτερα το 1980.

Δίχως έλεος και χωρίς να ενημερώσουν τον ίδιο τον υπεύθυνο ανασκαφέα Θεόδωρο Σπυρόπουλο, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στο ταφικό μνημείο, αφού τον μπάζωσαν με 250 τόνους ακατέργαστου νταμαρίσιου χαλικιού και όχι με ποταμίσια άμμο όπως προβλεπόταν.

Ενώ οι υπεύθυνοι μηχανικοί οι οποίοι είχαν αναλάβει τη δουλειά της κατάχωσης, δεν δίστασαν ακόμη και να ανεβάσουν τα βαριά τους σκαπτικά οχήματα (μπουλντόζες και φορτηγά) πάνω στον ήδη γεμάτο με ρηγματώσεις τάφο.    

Με το πρόσχημα ότι τον κλείνουν (τον τάφο) προσωρινά, δήθεν, για λόγους ασφαλείας και θα τον άνοιγαν μετά από δυο μήνες. Κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ…

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Κ.Α.Σ. για το αν θα συνεχιστεί τελικά η ανασκαφή του τάφου στην Πελλάνα, το αποτέλεσμα ήταν 2 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Και έμενε ο τελευταίος και ο πιο καθοριστικός ψήφος που άνηκε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος διατελούσε και ως Υπουργός Πολιτισμού την περίοδο εκείνη. Ο κ. Καραμανλής όπως ήταν αναμενόμενο ψήφησε υπέρ της ανασκαφής και την διάσωση του ταφικού μνημείου από τον αφανισμό.

Στη συνέχεια όμως η κα Λίνα Μενδώνη στην δεύτερη θητεία της ως γενική γραμματέας του Κ.Α.Σ. είχε αντίθετη άποψη. Ενώ η ανασκαφή στην αρχαία Πελλάνα πληρούσε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, εκείνη την μπλόκαρε για μία ακόμη φορά, για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι ακόμη και σήμερα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα παρόμοιο γεγονός είχε λάβει χώρα το 1977, με τον αείμνηστο θείο του Μακεδόνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τον Εθνάρχη και Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο οποίος ως Πρωθυπουργός τότε πήρε την ευθύνη επάνω του και έδωσε το πράσινο φως στον αρχαιολόγο Μανώλη Ανδρόνικο να συνεχίσει τις ανασκαφές του στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών στη Βεργίνα, παρά τις έντονες αντιδράσεις των αρχαιολόγων και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Μανώλης Ανδρόνικος εκτός από τον παγκόσμιο θαυμασμό και την τεράστια φήμη που απέκτησε, ανακάλυψε ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στην Ιστορία της αρχαιολογίας, τον ασύλητο μνημειώδη τάφο του Μακεδόνα Βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σφραγίζοντας για πάντα την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.

Συνεπώς η Ιστορία επαναλαμβάνεται…

Ευχαριστούμε θερμά για το υπέροχο ρεπορτάζ του χωριού μας, τον αρχισυντάκτη και δημοσιογράφο Σωτήρη Σκουλούδη και την εκλεκτή του ομάδα Domenica Productions Iris Studios

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.