Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής η «Ταϋγέτη»: "Τελετή παράδοσης παραλαβής του αρχειακού υλικού του Μιχάλη Μαχαίρα"

Σε συγκινησιακό κλίμα και με την παρουσία μελών και φίλων του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής η «Ταϋγέτη», πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Μαΐου η τελετή παράδοσης παραλαβής του αρχειακού υλικού του Μιχάλη Μαχαίρα στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» που στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Την έναρξη της μικρής τελετής έκανε η Πρόεδρος της «Ταϋγέτης» κ. Βερονίκη Λέκκα, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, παραχώρησε το βήμα στη μαέστρο και ανιψιά του αείμνηστου Μιχάλη Μαχαίρα, Φωτεινή Δημάκου Σακκέτα προκειμένου να απευθύνει έναν χαιρετισμό.

Ακολούθως το λόγο έλαβε το μέλος του Συλλόγου κ. Σταύρη Βαβαρούτσου, η οποία μίλησε για την καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Μαχαίρα. Οι κύριοι Τάσος Βεκράκος, Γιώργος Τριτάκης και Νικολάκης Ψυχογιός, κατέθεσαν συγκινητικές αναμνήσεις της σχέσης τους με τον αείμνηστο μουσουργό, για να θυμηθούν οι παλαιότεροι.

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Λάκωνας Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι της Μουσικής κ. Παναγιώτης Δημαράς, ο οποίος όπως τόνισε «ήταν χρέος μου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες και να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε το αρχείο του Μιχάλη Μαχαίρα να λάβει τη θέση που του αξίζει». Ο κ. Δημαράς, έχοντας υπάρξει και ο ίδιος μαθητής του σπαρτιάτη μουσικού, έκανε μια μικρή αναδρομή στα χρόνια που ο Μιχάλης Μαχαίρας, δημιουργούσε στη Σπάρτη τη σπουδαία παρακαταθήκη που έχουμε κληρονομήσει εμείς σήμερα.

«Ευχαριστώ τον κ. Δημαρά που μας έφερε σε επαφή με αυτό το σημαντικό αρχείο», υπογράμμισε η Διευθύντρια της βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Στεφανία Μεράκου ενώ παράλληλα ανέλυσε στο κοινό τον τρόπο αλλά και το χώρο που θα φυλάσσεται το σπουδαίο αρχείο. Η κ. Μεράκου αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες συλλογές που φιλοξενούνται στη βιβλιοθήκη μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σπουδαία συλλογή του Μίκη Θεοδωράκη.

Το σύμφωνο παράδοσης  - παραλαβής, υπέγραψαν εκ μέρους της οικογένειας του Μιχάλη Μαχαίρα, οι κυρίες Σοφία και Ιωάννα Σακκέτα, ενώ ακολούθησε ένας μικρός φόρος τιμής από την τετράφωνη μικτή χορωδία του συλλόγου που φέρει το όνομα του μουσουργού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας κ. κ. Νίκωνας Τζινιέρης και Θοδωρής Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, η αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Γεωργία Δεδεδήμου, η πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Σταύρος Αργειτάκος και Ευάγγελος Βαλιώτης.

Χωρίς τη συμβολή του Μιχάλη Μαχαίρα η μουσική παιδεία της Σπάρτης θα ήταν ανύπαρκτη και αν όχι ανύπαρκτη σίγουρα υποδεέστερη. Ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε στην κορυφή της ελληνικής μουσικής πυραμίδας σε καιρούς δύσκολους και ακόμα δυσκολότερους για τα πολιτιστικά δρώμενα μιας πόλης σαν τη Σπάρτη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όλους τους Σπαρτιάτες η πανελλήνια αναγνώριση του έργου του είκοσι χρόνια μετά το θάνατό του. Τον ευχαριστούμε και του χρωστάμε πολλά.

DSC 1688

DSC 1598

DSC 1602

DSC 1616

DSC 1696

DSC 1699

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.