Την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας

Την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, επισκέφτηκε την  Κυριακή 30 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, συνοδευόμενος από τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Κατσαούνη και τη σύζυγό του, κ. Φλώρα Κουμάνταρου – Κατσαούνη, κόρη του αειμνήστου Γεωργίου Κουμάνταρου δωρητή της Πινακοθήκης .

Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, αποτελεί το πρώτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης εκτός Αθηνών. Ιδρύθηκε το 1982 με δωρεά του νεοκλασικού κτιρίου και της συλλογής του Ιωάννη Κουμάνταρου από τα παιδιά του, Ντόλυ Γουλανδρή και Γεώργιο Κουμάνταρο.

Στο ισόγειο του κτιρίου παρουσιάζεται η συλλογή Ιωάννη Κουμάνταρου, που αποτελείται από έργα ευρωπαίων ζωγράφων με ποικίλα θέματα από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα.

Στον  πρώτο όροφο της Πινακοθήκης που ανακαινίστηκε πλήρως το 2018 , δημιουργήθηκε μια νέα μόνιμη έκθεση από έργα της Εθνικής Πινακοθήκης. Σε αυτήν παρουσιάζεται ένα συνοπτικό διάγραµµα της ιστορίας της νεοελληνικής τέχνης, που σχεδιάστηκε µε γνώμονα τις κυριότερες καλλιτεχνικές τάσεις και τα σημαντικότερα θέματα που αναπτύχθηκαν από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του ελληνικού κράτους μέχρι τις µέρες µας. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει εβδομήντα δύο έργα, ζωγραφικά (70) και γλυπτά (12), σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών. Η θεματογραφία περιλαμβάνει ιστορική ζωγραφική, πορτρέτο, αρχαιότητα, ηθογραφία, συμβολισμό, υπαιθρισμό, προβληματισμούς γύρω από το ελληνικό φως και  την ελληνικότητα, αφαιρετική και αφηρημένη τέχνη.

Η περαιτέρω ουσιαστική και δυναμική προβολή της Πινακοθήκης της πόλης μας ανήκει στους στόχους τόσο του Δήμου Σπάρτης, όσο και του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος, του Νομικού Προσώπου Παιδείας & Αλληλεγγύης καθώς και του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Σπάρτης.

Σε συνεργασία με την Επιμελήτρια της Πινακοθήκης κ. Μόνικα Διαμαντή αλλά και την οικογένεια της κ. Φλώρας Κουμάνταρου – Κατσαούνη σχεδιάζουμε δράσεις όπως συμπόσια και επισκέψεις διάσημων εικαστικών, οργανωμένες επισκέψεις επαγγελματικών συλλόγων, μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά αλλά και ενήλικες και αρκετές ακόμα δραστηριότητες με σκοπό την ουσιαστική αλληλεπίδραση της Πινακοθήκης με τους κατοίκους της πόλης μας.

Εκ του Δήμου 

ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙΟΣ2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.