Σελλασία - Μια επιτυχημένη γιορτή ξεκίνησε "Ελιά και Ελαιόλαδο"(video)

Ένας θεσμός αναβιώνει με βάση τη Σελλασία και περιεχόμενο την Ελιά και το Ελαιόλαδο - Εύστοχο το πρώτο βήμα της Δημοτικής Αρχής Βακαλόπουλου - Μεγάλη η συμμετοχή κόσμου - Σημαντικές εισηγήσεις επιστημόνων και αιρετών.

ΣΠΑΡΤΗ. Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η προσπάθεια αναβίωσης και εκσυχρονισμού της Γιορτής Ελιάς στη Σελλασία. Η Δημοτική Αρχή Σπάρτης επιχειρεί την αναβίωση με πρώτο βήμα την επιστημονική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Σελλασία το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Στόχος του δημάρχου Μιχάλη Βακαλόπουλου είναι η δημιουργία ενός θεσμού για την Ελιά και το Ελαιόλαδο που θα περιλαμβάνει επιστημονικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις και εκδηλώσεις και θα αναπτύσσεται και θα εξακτινώνεται σε όλο τον δήμο Σπάρτης με επίκεντρο τη Σελλασία. Τίτλος του νέου θεσμού «Σπάρτη Ελιά και Ελαιόλαδο» και της πρώτης επιστημονικής Ημερίδας «Ελαιόλαδο: Κλίμα και Γεωργία – Γεύση και Υγεία».

Η Ημερίδα «Ελαιόλαδο: Κλίμα και Γεωργία - Γεύση και Υγεία»

Η πρώτη επιστημονική ημερίδα «Σπάρτη: Ελιά και Ελαιόλαδο» χαρακτηρίστηκε από τις σημαντικές ομιλίες και την μεγάλη συμμετοχή πολιτών στο ακροατήριο.

Στην ημερίδα που έλαβε χώρα στο δημοτικό κτίριο στο άλσος Σελλασίας απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σπάρτης, Μιχάλης Βακαλόπουλος ως οικοδεσπότης που υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Νεοκλής Κρητικός και Θανάσης Δαβάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο πρόεδρος ΕΑΣ Λακωνίας κ. Νίκος Προκοβάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννης Παναρίτης, η Καθ. και επιτ. Πρόεδρος του ΙΝΕΒΥΠ Μυστρά κ. Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου αιδεσ. Αρχιμ. π. Νικόδημος.

 

Στην ενότητα «Κλίμα και Γεωργία» ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους ο κ. Δημήτρης Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τίτλο «Το ελαιόλαδο ως πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης στην Πελοπόννησο», ο κ Ανδρέας Καραμάνος, Ακαδημαϊκός, π. Πρύτανης Γ.Π.Α. με τίτλο «Ελιά και κλιματική αλλαγή» και ο κ. Γιώργος Στρατάκος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Η Πολιτική της Κυβέρνησης για την Ελιά».

Στην ενότητα «Ελαιόλαδο Γεύση και Υγεία» εισηγήσεις έκαναν ο κ Βασίλης Δημόπουλος, Διευθυντής Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τίτλο «Προκλήσεις της αισθητηριακής ποικιλομορφίας του λακωνικού ελαιόλαδου» η κ. Αιμιλία Ρηγάκου, Δρ. Χημικός - R'n'D manager & Edible Oil Expert ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΑΙΑ Α.Ε. με τίτλο «Συσχέτιση της Γεύσης του Ελαιόλαδου με την Υγειοπροστατευτική του Δράση» και με video η κ. Αντωνία Τριχοπούλου, Έφορος Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών - Ειδίκευση στην επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής και του ελαιολάδου στην υγεία και τίτλο «Οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες της ελιάς».

Ακολούθησε ανακοίνωση από τον δήμαρχο Σπάρτης Μιχάλη Βακαλόπουλου τόσο για την αναβίωση του θεσμού όσο και για την συνεργασία με τον Δήμο Ευρώτα και σε ανάλογες εκδηλώσεις για το Πορτοκάλι και η εκδήλωση κορυφώθηκε με την βράβευση του Γιώργου Σακελλαρόπουλου, βιοκαλλιεργητή - τυποποιητή - εξαγωγέα ελαιολάδου ο οποίος αποδεχόμενος το συμβολικό βραβείο του Δήμου Σπάρτης μίλησε για την προσπάθεια, τους στόχους και τις προοπτικές της Σπαρτιατική Ελαιοκομίας.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, Παραγωγών, Ελαιοτριβέων, Τυποποιητών, Εξαγωγέων και πολιτών στις οποίες έδωσε απαντήσεις ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στρατάκος. Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Κολοκοτρώνης.

Δείτε τις εργασίες της Ημερίδας

Το Notospress μετέδωσε live την Ημερίδα με την ευγενική χορηγία των εταιρειών «Αγροάξων – Φυτοφάρμακα, Λιπάσματα, Γεωργικά Εφόδια» και «Κορίννης – Μπουτσικάρη & Συνεργάτες Ο.Ε.».

Πηγή https://www.notospress.gr/

Last modified on Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 20:46

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.