Ο Κλαδάς απέτισε φόρο τιμής στη μαρτυρική Κύπρο

Ένα επετειακό αφιέρωμα μνήμης και τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλαδά «Η Κελεφίνα», στο διάστημα από 14 έως 19 Ιουλίου 2024.
Οι επετειακές δράσεις που είχαν ως γενικό τίτλο «50 Χρόνια Μνήμη – Αγώνες – Ελπίδα», ξεκίνησαν το πρωί της Κυριακής, 14 Ιουλίου 2024 στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Κλαδά, με τέλεση μνημοσύνου για τα θύματα του «Αττίλα», από τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλο. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

KLADAS 2024 (11)
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνια οι βουλευτές Λακωνίας, κ.κ. Νεοκλής Κρητικός και Νάγια Γρηγοράκου, ο πρώην Δήμαρχος Σπάρτης και Δημοτικός σύμβουλος, κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Κλαδά, κ. Παναγιώτης Τσαφαράς, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Λακωνίας, κ. Δημήτριος Μιχαλάκος, η κα Κωνσταντίνα Ισαάκ, ως εκπρόσωπος των Κυπρίων και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλαδά, κα Σταυρούλα Αλεξανδράκη.
Επίσης, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο κ. Παναγιώτης Βλήτας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου, Κύπριοι, κάτοικοι και φίλοι του Κλαδά.
Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με προβολή επετειακού ντοκιμαντέρ για την Κύπρο στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κλαδά , με την παρουσία, του βουλευτή Λακωνίας κ.Δαβάκη Αθανασίου, κατοίκων και φίλων του χωριού.
Η κεντρική εκδήλωση του τετραήμερου αφιερώματος έλαβε χώρα την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 στο Δημοτικό Σχολείο Κλαδά. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι ήταν ο δήμαρχος τού αδελφοποιημένου με τον Δήμο Σπάρτης, Δήμου Μόρφου, κ. Βίκτωρας Χατζηαβραάμ και ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ανδρέας Βοσκός.

KLADAS 2024 (4)
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίων Τεσσαράκοντα, γέροντας Εφραίμ, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλαδά, κ. Σταυρούλα Αλεξανδράκη.
Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον κ. Ανδρέα Βοσκό, ο οποίος με μια τοποθέτηση έμφορτη συναισθημάτων και συγκίνησης για τα γεγονότα της Κύπρου, μέσα από προσωπικά βιώματα και μαρτυρίες, συγκλόνισε το κοινό. Αμέσως μετά, φοιτητές-μέλη του Χορευτικού Ομίλου του Πανεπιστημίου Κύπρου καθήλωσαν τους παρευρισκομένους παρουσιάζοντας ένα επετειακό χορόδραμα, σχηματοποιώντας χορογραφικά τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετά την 20η Ιουλίου 1974.
Έπειτα, στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Μόρφου, κ. Βίκτωρας Χατζηαβραάμ, ο οποίος με την ομιλία του με τίτλο «50 χρόνια εισβολής και κατοχής», πραγματοποίησε σύντομη ιστορική αναδρομή στο Κυπριακό, μίλησε για το επιτακτικό αίτημα για επίλυση του ζητήματος που εκκρεμεί εδώ και 50 χρόνια με πολλαπλές συνέπειες για τον κυπριακό λαό, ενώ παράλληλα έθεσε προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον.

KLADAS 2024 (1)
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν οι ανακηρύξεις των κ.κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ και Ανδρέα Βοσκού, σε επίτιμα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλαδά «Η Κελεφίνα». Την απόφαση της ανακήρυξης ανέγνωσε η γραμματέας του Συλλόγου κ. Νικολέτα Βλαχάκη.
Τη σκηνή στη συνέχεια κατέκλυσαν στοιχεία της δημώδους παράδοσης και λαογραφίας της Κύπρου, αλλά και της Πελοποννήσου.
Ο Χορευτικός Όμιλος του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Μεγαλονήσου, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοκκινόραχης, με ένα χορευτικό οδοιπορικό σε παραδοσιακούς χορούς της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Τσακωνιάς. Στο τέλος, οι χορευτές και οι μουσικοί αμφότερων των τμημάτων απέσπασαν δικαίως το θερμό χειροκρότημα από το κοινό.

KLADAS 2024 (5)
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρέστησαν οι εφημέριοι Κλαδά και Κοκκινόραχης, π. Βασίλειος Μιχαλόχρηστας και π. Συμεών Παπαγεωργίου, αντίστοιχα, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, κ. Στέφανος Βρεττάκος, η δημοτική σύμβουλος Σπάρτης και πρώην αντιπεριφερειάρχης, κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Σπάρτης, κ. Βαγγέλης Βαλιώτης, η δημοτική σύμβουλος και πρώην περιφερειάρχης κα Αναστασία Κανελλοπούλου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο κ. Παναγιώτης Βλήτας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου, Κύπριοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

KLADAS 2024 (7)
Οι δράσεις στο πλαίσιο του αφιερώματος για την Κύπρο συνεχίστηκαν με την συμμετοχή δεκάδων αθλητών και παιδιών , την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 με Εκκίνηση και τερματισμός του αγώνα ήταν το Δημοτικό Σχολείο Κλαδά.
Το επετειακό αυτό αφιέρωμα για την 50ετία από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 19 Ιουλίου 2024 με ένα μουσικό αντάμωμα στην κεντρική πλατεία του Κλαδά.

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλαδά
«Η ΚΕΛΕΦΙΝΑ»

KLADAS 2024 (12)

KLADAS 2024 (13)

KLADAS 2024 (9)

Last modified on Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 14:39

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.