Βαλιώτης-Εκτός χρηματοδοτικού προγράμματος πυροπροστασίας κοινότητες του Δήμου Σπάρτης

Εκτός του χρηματοδοτικού προγράμματος για την ενίσχυση της πυροπροστασίας πολλές Κοινότητες του Δήμου Σπάρτης με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής

Προσφιλής τακτική της Δημοτικής Αρχής οι έκτακτες-κατεπείγουσες συνεδριάσεις τόσο της Δημοτικής Επιτροπής, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ή η κεντρική διοίκηση μας ενημερώνει την τελευταία στιγμή ή κάποιοι μόνιμα καθυστερούν να ενεργήσουν.

Σε μια τέτοια λοιπόν κατεπείγουσα συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του Δήμου Σπάρτης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του πράσινου ταμείου «Προστασία και αναβάθμιση δασών 2024», στο πλαίσιο  της αρ. 2740/16.5.24 πρόσκλησης με τίτλο «ενίσχυση πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε ΟΤΑ Α΄βαθμού με περιαστικάδαση» σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου μας.

Στόχος του προγράμματος  είναι η αποτελεσματική πυροπροστασία οικισμών και δασικών συμπλεγμάτων.

Η πρόταση που υποβλήθηκε από το Δήμο μας ήταν προϋπολογισμού 431.156,47€, παρά την αισιόδοξη δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου πολιτικής προστασίας, σε τοπικό ΜΜΕ, ότι μπορεί να εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 600.000 ή 700.000 €.

Τελικά ο  ΔήμοςΣπάρτης εντάχθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα με το ποσό των 350.000,00€

Παρ΄όλα αυτά προβληματισμόμας προκαλεί ο αποκλεισμός όλων των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Πελλάναςκαι πολλών Κοινοτήτων από τις άλλες Δημοτικές Ενότητεςαπό την υποβληθείσα πρόταση του Δήμου  για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, παρόλο που είναι όμορες με το δασικό σύμπλεγμα του Ταϋγέτου ή του Πάρνωνα και απειλούνται καθημερινά. 

Απαιτούμε, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να  δοθούν πειστικές εξηγήσεις τόσο σε εμάς όσο και στους πολίτες για τον αποκλεισμό μιάςολόκληρης περιοχής αλλά και άλλων Κοινοτήτων από το εν λόγω χρηματοδοτικό πρόγραμμακαι αν ο Δήμος προτίθεται με ίδια μέσα να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα πυροπροστασίας (αντιπυρικές ζώνες κλπ) στις περιοχές αυτές.

                                                            

                                                          Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης

                                                  Βαγγέλης Βαλιώτης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.