Αναστασία Κανελλοπούλου: «Άρωμα» ….. Βορίδη στην Σπάρτη!

 

Άρθρο

Αναστασία Κανελλοπούλου*

1 Ιουνίου 2024

Στυλάτος , γεμάτος αυτοπεποίθηση, πάντα γελαστός ( έστω και επίπλαστα) εμφανίστηκε στην Σπάρτη, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης του κ Μητσοτάκη για τον εορτασμό των Παλαιολογείων , ο Υπουργός Επικρατείας κ Μάκης Βορίδης.

Τον βλέπουμε συχνά στην Λακωνία και φανταζόμαστε ότι έχει φίλους που θα μπορούσαν να του μεταφέρουν τα προβλήματα του τόπου μας. Φανταζόμαστε ότι οι φίλοι του θα είναι και  βουλευτές του Νομού και  Αυτοδιοικητικοί. Και επίσης φανταζόμαστε ότι όλοι αυτοί οι επώνυμοι Λάκωνες φίλοι του κ Βορίδη θα του μετέφεραν τα προβλήματα και την υποχρηματοδότηση του Νομού μας.

Όμως, ο Υπουργός Επικρατείας στην συνέντευξη τύπου που έδωσε δεν αναφέρθηκε καθόλου στα προβλήματα της Λακωνίας. Διατύπωνε και επαναδιατύπωνε την άποψη ότι μόνον η ψήφος στην ΝΔ θα επιφέρει μία σοβαρή ελληνική παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και that’sall.

Φάνηκε ξεκάθαρα από την διαχείριση της επίσκεψής του ότι ο κ Βορίδης , αν και Υπουργός Επικρατείας, δεξί χέρι δηλαδή του Πρωθυπουργού, δεν είχε την παραμικρή διάθεση να συνομιλήσει με φορείς και κόσμο και να φορτωθεί τα λακωνικά προβλήματα ξεκινώντας από αυτά της υγείας και καταλήγοντας στα μεγάλα έργα που δεν βλέπουν το φως της χρηματοδότησης και της έναρξης κατασκευής: Φράγμα Κελεφίνας, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Γέφυρα Ευρώτα, Οδικός άξονας Σπάρτης Αρεόπολης και Σπάρτης Νεάπολης κλπκλπ, τα μεγάλα και σημαντικά που φέρνουν την ανάπτυξη.

Απορούμε πώς και δεν πήγε και αυτός να φυτέψει μερικές τριανταφυλλιές και να ρίξει έτσι στάχτη στα μάτια των ιθαγενών!

Βέβαια από την οπτική γωνία που βλέπει τα πολιτικά πράγματα ο κ Βορίδης, ίσως να έχει δίκιο.

Αν κρίνουμε από την νομοθετική του δραστηριότητα ως Υπουργός Εσωτερικών που στήριξε και ψήφισε έναν νόμο για την αυτοδιοίκηση που οδηγεί σε μονοκομματικές ή καλύτερα σε μονοπαραταξιακές τοπικές βουλές, αντιλαμβανόμαστε ότι ο συγκεκριμένος Υπουργός υπερασπίζεται καταστάσεις στην πολιτική που περιορίζουν τονδιάλογο και κατ’ επέκταση την γνήσια  δημοκρατική διαβούλευση.

Το γράφω αυτό γιατί αν και νομικός ο κ Βορίδης , αν και κοινοβουλευτικός με τεράστια εμπειρία και κατανόηση της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών, φαίνεται να περιφρονεί την έννοια της πλουραλιστικής έκφρασης και να γοητεύεται από το μονοκομματικό μοντέλο διοίκησης , που εν τέλει είναι ό,τι πιο αυταρχικό επινόησε ποτέ η πολιτική.

Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι ως Υπουργός Εσωτερικών δεν αναγνώριζε ότι οι κοινότητες έχουν καταργηθεί ήδη από την εποχή της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης , της γνωστής ως  Καποδίστριας, ότι ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων αναγνωρίζει μόνον δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, τον Δήμο και την Περιφέρεια και ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ότι το Σύνταγμα αναγνωρίζει και αυτό δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης , τον Δήμο και την Περιφέρεια και ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ.

Παρ’ όλα τα παραπάνω και αγνοώντας το Σύνταγμα, τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, την νομοθεσία ολόκληρη, ψήφισε τον αυτοδιοικητικό νόμο του 2023 με τον οποίο ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ  επέβαλε την ύπαρξη ΤΩΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ στα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια για την τοπική Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή ανακάτεψε στην κυριολεξία τις αυτοδιοικητικές εκλογές με τις εκλογές εκπροσώπησης ενδοδημοτικώνδιοικητικών οργάνων , γιατί αυτό είναι πλέον οι πρώην ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ενδοδημοτικά διοικητικά ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ όργανα.

Γιατί , λοιπόν, ο Υπουργός που παραβίασε αποδεδειγμένα την νομιμότητα ως Υπουργός Εσωτερικών, επιβάλλοντας έναν αυταρχικό νόμο για την αυτοδιοίκηση, μετατρέποντας τον Δήμο σε  oneman/womanshow  και το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα άνευρο και άνευ ουσιαστικών  δικαιωμάτων όργανο, πρέπει τώρα να θεωρηθεί αξιόπιστος και να εισακουσθεί!

Ακόμα και αυτοδιοικητικά στελέχη και ψηφοφόροι της ΝΔ που σέβονται και υπηρετούν διαχρονικά την αυτοδιοίκηση, γνωρίζουν πολύ καλά όλες αυτές τις αυθαιρεσίες τουαυτοδιοικητικού νόμου του κ Βορίδη. Και παλαιότερα,επί άλλων υπουργών της ΝΔ είχαν υπάρξει ανάλογες αυθαίρετες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αυτοδιοίκηση, για να μην τον αδικούμε. Όμως ασκούμε την κριτική σε αυτόν, γιατί αυτός ήρθε στην πόλη μας για να μας νουθετήσει περί καλού και κακού!

Και σε τελευταία ανάλυση , ψάξτε την ομιλία του στην συνέντευξη τύπου που έδωσε στα ΜΜΕ

 ( https://www.youtube.com/watch?v=onPeM8GFMEU ) και θα διαπιστώσετε και μόνοι σας αν ο κ Βορίδης μας έδωσε να καταλάβουμε ως Λάκωνες, γιατίπρέπει να ψηφίσουμετις προτεινόμενες από αυτόν επιλογές, όταν ξέχασε ότι τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο νομό μας καρκινοβατούν και ο αγροτικός πληθυσμός αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της ανεκτικότητας της Κυβέρνησης που επιτρέπει να παραβιάζεται αφόρητα ο  ανταγωνισμός.

Βέβαια είναι εντυπωσιακό και το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στον νομό μας δεν ακούστηκε να κάνει την παραμικρή κριτική στις τέσσερες  θέσεις που πρόβαλε ο κ Βορίδης ως λόγους υπερψήφισης της ΝΔ στις Ευροεκλογές.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Οι συμβιβασμοί έχουν τις συνέπειές τους!

Δημοτική Σύμβουλος Σπάρτης , επικεφαλής της παράταξης ΣΠΑΡΤΗ ΜΠΡΟΣΤΑ

Πρώην Περιφερειάρχης και Νομάρχης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.