Τι αλλάζει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών

Σεπτεμβρίου 19, 2022 0

Οι αυξήσεις θα προκύψουν από την εφαρμογή τριών μέτρων
Αυξήσεις στις αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου θα χορηγήσει η κυβέρνηση τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Οι αυξήσεις θα προκύψουν από την εφαρμογή τριών μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 86ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν την κατάργηση της μηνιαίας παρακράτησης εισφοράς 1% υπέρ Ταμείου Προνοίας, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και την αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης.

Συνολικά, τη διετία 2023-2024 οι αμοιβές των 600.000 πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων θα ενισχυθούν με 752 εκατομμύρια ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Τι αλλάζει
Βάσει των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός:
1 - Από την 1η-1-2023 θα πάψει να παρακρατείται από τις μικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ.

2 -  Από την 1η-1-2023 θα πάψει να παρακρατείται από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Η εισφορά αυτή επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% επί φορολογητέων εισοδημάτων που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τα 12.000 ευρώ, δηλαδή κι από φορολογητέα ποσά μισθών μεγαλύτερα των 1.000 ευρώ το μήνα. Το δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η εφαρμογή αυτού του μέτρου έχει εκτιμηθεί στα 202 εκατ. ευρώ. Οπως ήδη έχει επισημανθεί, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η-1-2023 θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν οι μηνιαίες κρατήσεις φόρων για όλους τους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους με ετήσιες φορολογητέες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ ή με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Οι υπάλληλοι αυτοί θα δουν από τον Ιανουάριο του 2023 τις μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους (τα ποσά που παίρνουν «στο χέρι») να αυξάνονται λόγω κατάργησης των μηνιαίων κρατήσεων εισφοράς αλληλεγγύης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εξαιτίας της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οι καθαρές αποδοχές των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από μισθούς ίσα ή μεγαλύτερα των 14.000 ευρώ και μέχρι τα 20.000 ευρώ θα αυξηθούν κατά 44 έως 176 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 3,67 έως 14,67 ευρώ σε μηνιαία βάση από την 1η-1-2023.

Ο συνδυασμός της εφαρμογής των διατάξεων για την κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα ωφελήσει τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται στα μεσαία και τα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια. Κι αυτό διότι το μεν πρώτο από τα δύο μέτρα (η κατάργηση της εισφοράς 1%) θα ισχύσει για όλους τους υπαλλήλους, ενώ το δεύτερο, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα αφορά μόνο όσους λαμβάνουν ποσά προ φόρων μεγαλύτερα των 1.000 ευρώ το μήνα.

ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ, ΤΟ 2023 *

dimosioi ypalliloi ayksiseis
3 -  Από την 1η-1-2024, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Με βάση το νέο αυτό μισθολόγιο οι συνολικές αποδοχές όλων των υπαλλήλων θα αυξηθούν. Ομως τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα τις λάβουν οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στα χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια, καθώς επίσης και όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες.

Ειδικότερα, βάσει των σχεδίων για την κατάρτιση του νέου αυτού μισθολογίου, οι βασικοί μισθοί θα αναπροσαρμοστούν σε όλα τα κλιμάκια, με όφελος μεγαλύτερο για όσους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της μισθολογικής κλίμακας. Ενας από τους λόγους για τους οποίους οι ευρισκόμενοι στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια υπάλληλοι θα λάβουν μεγαλύτερες αυξήσεις είναι η ανάγκη να συγκλίνουν στα ίδια επίπεδα οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ηδη ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 713 ευρώ, αλλά κάθε ιδιωτικός υπάλληλος λαμβάνει κάθε χρόνο 14 μισθούς, δηλαδή 12 μηνιαίους μισθούς συν 1 μισθό ως Δώρο Χριστουγέννων, συν μισό μισθό ως επίδομα θερινής αδείας, συν μισό μισθό ως Δώρο Πάσχα. Αν ο κατώτατος μισθός των 713 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα υπολογιστεί σε δωδεκάμηνη βάση, τότε αντιστοιχεί σε ποσό 832 ευρώ (713 Χ 14 / 12). Στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στις υπηρεσίες της κεντρικής δημόσιας διοίκησης, ο ελάχιστος μισθός, ο οποίος καταβάλλεται σε νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο του κλάδου της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) ανέρχεται σε 780 ευρώ το μήνα, όμως ο υπάλληλος αυτός, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα, λαμβάνει ετησίως 12 μισθούς, διότι τα επιδόματα εορτών και αδείας έχουν καταργηθεί με τα Μνημόνια. Στην πραγματικότητα λοιπόν, ο κατώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα, υπολογιζόμενος σε 12μηνη βάση, υπολείπεται ήδη σημαντικά του επιπέδου των 832 ευρώ στο οποίο αντιστοιχεί, σε 12μηνη βάση, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Δεδομένου δε ότι από την 1η Μαΐου 2023 αναμένεται να χορηγηθεί και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, η «ψαλίδα» θα ανοίξει ακόμη περισσότερο σε βάρος των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Για το λόγο αυτό οι αυξήσεις που θα προκύψουν, με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους θα είναι πολύ μεγαλύτερες από των υπολοίπων απλών υπαλλήλων. Εκτιμάται δε ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 60 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και μέχρι τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Ευνοημένοι από το νέο μισθολόγιο θα είναι και όσοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα κατέχουν θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων, γενικών διευθυντών, διευθυντών, υποδιευθυντών και τμηματαρχών, καθώς τα επιδόματα θέσης ευθύνης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Στόχος θα είναι να ενισχυθούν τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης από την αποδοτικότητα των οποίων εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος η επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων κάθε υπηρεσίας, αλλά και να μειωθούν τα κίνητρα για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.