Κοπή τριών νεκρών φοινίκων από την Λεωφόρο Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Ο Δήμος Σπάρτης ενημερώνει με δελτίο τύπου τους λόγους που κόπηκαν 3 φοίνηκες απο την Κ.Παλαιολόγου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

Χθες, Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Σπάρτης προχώρησε στην κοπή και απομάκρυνση τριών (3) νεκρών φοινίκων από την Λεωφόρο Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Οι εργασίες αυτές αποτελούν μέρος των εργασιών που αφορούν στη συνολική απομάκρυνση των νεκρωμένων από το κόκκινο - ρυγχωτό σκαθάρι, Κανάριων Φοινίκων.

Για τους ιστορικούς, για τη Σπάρτη, αυτούς φοίνικες που αγάπησαν όλοι στη πόλη μας, διαπιστώθηκε η πλήρης νέκρωση του μοναδικού «οφθαλμού αναβλάστησης» που έχουν και κατά συνέπεια ο θάνατός τους - παρά το ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προσπάθησε να τους σώσει δαπανώντας πάνω από €120 χιλιάδες από τους πόρους του Δήμου.

Σημειώνουμε ότι η απομάκρυνση των νεκρών αυτών κορμών γίνεται από τον Δήμο, ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για διερχόμενους πολίτες και οχήματα και εντελώς ανεξάρτητα από την έκβαση των μελετών και εργασιών που προγραμματίζονται για την ανάπλαση των επιμέρους τμημάτων της Λεωφόρου Παλαιολόγου.

Οι εργασίες αυτές κοπής, έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα «Διαχείρισης δέντρων (κλαδέματα, άρση επικινδυνότητας κλπ)», το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται με το 26175/21-12-2020 Συμφωνητικό του Δήμου Σπάρτης με εξειδικευμένο εργολάβο.

Όπως είναι γνωστό, για την πραγματοποίηση των εργασιών αυτών και μετά από εισήγηση της Υπηρεσίας Πρασίνου, έχει γνωμοδοτήσει θετικά η αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (21/4-11-2020) και έχει λάβει Ομόφωνη Απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης (243/9-11-2020).

Στο σχεδιασμό του Δήμου περιλαμβάνεται η αντικατάσταση όσων δέντρων δεν επηρεάζονται από τις αποφάσεις για την ανάπλαση του κέντρου της Λεωφόρου Παλαιολόγου. 

Η αντικατάσταση αυτή θα πραγματοποιηθεί μόλις γίνει εφικτή και η απομάκρυνση του ριζικού τμήματος των φυτών, εργασίας δύσκολης που θα χρειαστεί την πλήρη εκρίζωση και επανακατασκευή του κάθε παρτεριού.

Παράλληλα συνεχίζονται σε όλους τους υγιείς Φοίνικες του κέντρου της πόλης μας οι εφαρμογές φυτοπροστασίας με βιολογικά μέσα (νηματώδεις), στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης του σκαθαριού, το οποίο είχε παρουσιαστεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο από τις 12 Οκτωβρίου 2016 και λόγω της συστηματικής υλοποίησής του έχουν διασωθεί έως σήμερα οι Φοίνικες του κέντρου της πόλης.

 

Ο Αντιδήμαρχος

Αγροτικής Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας,

Διαχείρισης Κοιμητηρίων,

Λαϊκών & Υπαίθριων Αγορών

 

 

Χρήστος Κανακάκος

Last modified on Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 17:01

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.