Ομιλία Κρητικού για τον προϋπολογισμό του 2022

Ο βουλετής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Κράτους του 2022.

Ξεκίνησε την ομιλία του με την αποστροφή του απέναντι στα αντιεπιστημονικά σενάρια που διακινούνται έξω και μέσα στη Βουλή, ακόμη και από συναδέλφους του βουλευτές, οι οποίοι δημιουργούν φόβο και ανησυχία στους Έλληνες πολίτες, λέγοντας ότι: «Γίναμε όλοι γιατροί, μέσα και έξω από τη Βουλή, και για αυτό θα παραδώσω την ιατρική μου ταυτότητα».

Ο κ. Κρητικός αφού έκανε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, σημείωσε ότι η Ελλάδα γίνεται το καλό παράδειγμα της Ευρώπης, κάτι το οποίο φαίνεται μέσα από τις δηλώσεις κορυφαίων ξένων αξιωματούχων.

Ο βουλευτής Λακωνίας στη συνέχεια επεσήμανε ότι η Ελλάδα κατακτά κύρος, εδραιώνει νέους γεωπολιτικούς δεσμούς, μετατρέπεται σε ένα παγκόσμιο πρότυπο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Επίσης ανέφερε ότι η πρωτοπορία της Ελλάδας στην πράσινη μετάβαση, θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ, κάτι που θα σημάνει σταθερή ανάπτυξη, νέες υποδομές, νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αντιστροφή του braindrain, επιστροφή νέων ανθρώπων στην πατρίδα τους, τη δημιουργία συνθηκών για να δημιουργήσουν οικογένειες εδώ, ανάσχεση του δημογραφικού, πρόβλημα το οποίο συνδέεται άμεσα με το κατά κεφαλή εισόδημα και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Παράκατω ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του κ. Νεοκλή Κρητικού:

«Κύριε πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Συζητάμε το δεύτερο αναπτυξιακό προϋπολογισμό κι ας έχουμε περάσει μέσα από τις συμπληγάδες της πανδημίας κι ας αντιμετωπίζουμε σήμερα μία παγκόσμια πίεση των τιμών προς τα πάνω.

Είμαστε ενωμένοι απέναντι στα πολύ δύσκολα, θα μας είναι εύκολο να είμαστε ενωμένοι στα πιο εύκολα, τώρα που βγαίνουμε από  την υγειονομική κρίση.

Σταθήκαμε όρθιοι και γίναμε παράδειγμα. Όχι μόνο η Κυβέρνηση. Άλλα η Ελλάδα.

Το όνομα της Ελλάδας τιμήθηκε για τη διαχείριση της πανδημίας.

Το όνομα της Ελλάδας τιμάται σήμερα στην Ευρώπη, μέσα από την «εντυπωσιακή και πετυχημένη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης», καθώς κατάφερε «με πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε ένα νέο πετυχημένο δρόμο».

Δεν είναι δικά μου λόγια τα παραπάνω, αλλά λόγια του νέου Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος παροτρύνει να μιμηθεί η Γερμανία την Ελλάδα στο μίγμα πολιτικής, για να να επανέλθει και εκεί η αισιοδοξία στην οικονομία.

Διανύουμε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα κατακτά κύρος, εδραιώνει νέους γεωπολιτικούς δεσμούς, μετατρέπεται σε ένα παγκόσμιο πρότυπο μετάβασης στην πράσινη ενέργεια.

Σε λίγα χρόνια η χώρα μας θα αυξάνει ραγδαία το ΑΕΠ της μέσα από την εξαγωγή καθαρής ενέργειας. Ενέργεια την οποία προσφέρει απλόχερα η φύση, ο ήλιος, ο αέρας και η θάλασσα.

Αύξηση του ΑΕΠ σημαίνει σταθερή ανάπτυξη, νέες υποδομές, νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Σημαίνει αντιστροφή του braindrain, επιστροφή νέων ανθρώπων στην πατρίδα τους, τη δημιουργία συνθηκών για να δημιουργήσουν οικογένειες εδώ.

Σημαίνει ανάσχεση τυο δημογραφικού, πρόβλημα το οποίο συνδέεται άμεσα με το κατά κεφαλή εισόδημα και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, εμπιστεύονται την Ελλάδα, για να δημιουργήσουν data centers,

τα ναυπηγεία Σκαραμανγκά και Ελευσίνας μπαίνουν σε νέα εποχή ανάπτυξης,

το «Ελληνικό», το μεγαλύτερο ιδιωτικό project στην Ευρώπη ξεκίνησε,

τα μεγάλα έργα υποδομών, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, το Πάτρα-Πύργος προχωρούν με ταχείς ρυθμούς,

το Ταμείο Ανάπτυξης, ένα κορυφαίο εργαλείο χρηματοδότησης νέων πράσινων και τεχνολογικών έργων θα οδηγήσει την Ελλάδα στη νέα εποχή.

Η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια μέσα στον κυκεώνα της πανδημίας, κατάφερε με ένα διπλωματικό ράλλυ, να αναστρέψει το κλίμα και

από επαίτης να γίνει ρυθμιστής,

από παρίας, διεκδητής,

από ανασφάλεια να επικρατήσει ασφάλεια στους πολίτες της.

Καταφέραμε να συνάψουμε συμφωνίες, οι οποίες θωρακίζουν την εθνική μας κυριαρχία, από κάθε απειλή, από κάθε ενέργεια κακόβουλη ή υστερόβουλη.

Ενώ σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, με το εθνικό σύστημα υγείας και το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, κάναμε το παν για να πείσουμε ότι ο ιός υπήρχε και υπάρχει,

ότι το εμβόλιο ήταν και είναι ένα δώρο της επιστήμης στον άνθρωπο

και το αποτελεσματικότερο όπλο απέναντι στο ιό.

Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε την καχυποψία με επιχειρήματα,

τα αντιεπιστημονικά σενάρια με μεθοδικότητα,

τις έκτακτες ανάγκες με σχεδιασμό.

Αντιμετωπίσαμε συναδέλφους βουλευτές οι οποίοι δεν είχαν την στοιχειώδη ωριμότητα να παραμερίσουν το πολιτικό όφελος και να παρακινήσουν τους συμπολίτες τους να εμβολιαστούν.

Αντίθετα θέριευαν τα σενάρια,

πύρωναν τους φόβους,

τροφοδοτούσαν αντιεπιστημονικές αναρτήσεις του διαδικτύου,

λεηλατούσαν τη λογική πολλών συμπολιτών μας.

Η αλήθεια όμως πάντα κερδίζει.

Και σήμερα αν είμαστε εδώ, οφείλεται στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης, στα έκτακτα οικονομικά και υγειονομικά μέτρα, στη συνεργασία με τους συμπολίτες μας, στην επιθυμία των Ελλήνων για σοβαρή διακυβέρνηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Προϋπολογισμός, αντικατοπτρίζει την αναπτυξιακή προοπτική, και ανταποκρίνεται στις βασικές μας προτεραιότητες, στις βασικές μας στοχεύσεις:

Για δυναμική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα που αποδίδει καρπούς σε όλους τους Έλληνες.

Ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό σε ένα Κράτος που κάνει άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Σε ένα Κράτος που περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία,

που δημιουργεί ένα προστατευτικό «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας με στοχευμένες δράσεις, με ουσιαστικές πολιτικές υποστήριξης υπέρ των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως άλλωστε και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους, αντίθετα περιλαμβάνει πρόσθετες μειώσεις φόρων και άλλα κίνητρα.

Για παράδειγμα περιλαμβάνει:

  1. Την εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
  2. Την επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με επιπλέον 50.000 νέες θέσεις.
  3. Την κατάργηση -που ήδη ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021- του φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.
  4. Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα.
  5. Τη μείωση -που άρχισε από την 1η Οκτωβρίου- του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.
  6. Τη μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

Η Ελλάδα προχωρά μπροστά, με σχέδιο και στρατηγική, με σοβαρή εξωτερική πολιτική, θωράκιση της εθνικής κυριαρχίας, εξωστρέφεια, πρόβλεψη για την ανάσχεση του παγκόσμιου κύματος ακρίβειας, επιθυμία για ολοκλήρωση του μεγάλου εγχειρήματος μετάβασης στην πράσινη ενέργεια!

Τα επόμενα 10 χρόνια, θα ζούμε ένα διαρκή μετασχηματισμό με όραμα και προοπτική.

Τα μηνύματα από την παγκόσμια κοινότητα είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε!

Η Ελλάδα γίνεται και πάλι φάρος ελπίδας,

πρότυπο προς μίμηση.

Σας καλώ να ψηφίσετε το προϋπολογισμό του 2022. Αξίζει!

Σας ευχαριστώ!»

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.