Δημήτρης Αρφάνης: Δήμοι και περιφέρειες , διακοσμητικά στοιχεία;

Με διαδικασίες fast track για άλλη μια φορά, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσα οι σχεδιασμοί από τις νέες δημοτικές αρχές, έγινε δεκτό αργά το βράδυ της Τρίτης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, ως συνέχεια των βάρβαρων μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη» Ι και ΙΙ, που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και του τελευταίου νόμου της ΝΔ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Τώρα δημιουργούνται οι κατάλληλοι μηχανισμοί (υπερ-όργανα, κόμβοι παρακολούθησης των επιδόσεων προώθησης του αντιλαϊκού έργου κ.ά.) για τη «στεγανοποίηση» των δήμων από τις λαϊκές διεκδικήσεις και την προώθηση «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος». Αυτά άλλωστε προβλέπουν τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης με πρώτο την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών.

Από τις εμβληματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία υπερ-οργάνων σε δήμους και Περιφέρειες που προέρχονται από τη συγχώνευση των οικονομικών επιτροπών και αυτών της ποιότητας ζωής. Σ’ αυτά οι παρατάξεις δημάρχου και περιφερειάρχη θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ τους δίνονται και επιπλέον αρμοδιότητες (υποβολή αιτημάτων πρόσληψης, έγκριση κάθε είδους προγραμματικής σύμβασης, διαγραφή χρεών κ.ά.), μετατρέποντας σταδιακά τα Δημοτικά Συμβούλια σε διακοσμητικά στοιχεία.

Με την πρόβλεψη κυρίως των τηλεσυνεδριάσεων, υποβαθμίζεται η ζωντανή λειτουργία των Συμβουλίων, για να μην συζητούνται στην ουσία τα θέματα. Περιορίζεται η δυνατότητα να φέρουν θέματα και ψηφίσματα εκτός ημερήσιας διάταξης οι άλλες παρατάξεις.

Απόδειξη της «ευαισθησίας» τους για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, είναι η κατάργηση των ΝΠΔΔ, κοινωφελών υπηρεσιών  και...των σχολικών επιτροπών. Οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στον δήμο, χωρίς να διασφαλίζονται η απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας τους όπως και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Αντίθετα, ενισχύονται οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και οι ανώνυμες εταιρείες, δείχνοντας και ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου. Να σημειώσω ότι τα ΝΠΔΔ αφορούν από τους παιδικούς σταθμούς, τον αθλητισμό, πολιτιστικούς οργανισμούς, μέχρι τα ΚΔΑΠ - ΑμεΑ, υπηρεσίες που μένουν «στον αέρα».

Όσο για τις κοινωφελείς υπηρεσίες μεταφέρονται αυτοδίκαια, όπως λέει το νομοσχέδιο, στον δήμο, όμως όχι και το προσωπικό, γιατί η κατανομή θα γίνει με απόφαση του γραμματέα της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης.

Η δε κατάργηση των σχολικών επιτροπών συνοδεύεται με την ανάθεση του όλου έργου της συντήρησης των σχολικών κτιρίων και αναγκών στους διευθυντές, που εξαιτίας της υποχρηματοδότησης θα αναγκαστούν να αναζητούν χορηγούς, υλοποιώντας έτσι το σχετικό νομοσχέδιο της πρώην υπουργού Παιδείας Κεραμέως.

Με λίγα λόγια, πάνε περίπατο οι υποσχέσεις, οι εξαγγελίες, τα προεκλογικά "θα" των συνδυασμών που θέτουν δήθεν ως προτεραιότητα τα σχολικά κτίρια, τον εξοπλισμό κλπ, για τις ανάγκες της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης των παιδιών του δήμου μας.

Ως επιστέγασμα των παραπάνω, προβλέπεται η δημιουργία κόμβου παρακολούθησης για τη χάραξη πολιτικών και την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων των ΟΤΑ με βάση την πολιτική του κόστους - οφέλους.

Αλήθεια, πιστεύει κανείς ακόμα και τώρα ότι μιλάμε για «τοπική αυτοδιοίκηση» ή για εντολοδόχους δήμους;

Θα μας πουν τι στάση θα κρατήσουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί ή έχουν αποφασίσει να γίνουν τα "καλά παιδιά", "απολιτικ", πρόθυμοι να υλοποιήσουν και αυτή την πολιτική κατεύθυνση, που μόνο εμπόδια βάζει στην λειτουργία του δήμου και στην ικανοποίηση των αναγκών;

Έχει και η κοροϊδία τα όρια της!

Η Λαϊκή Συσπείρωση απευθύνεται στο λαό του Δήμου Σπάρτης καθαρά και χωρίς αστερίσκους. Δεν μιλάμε για "ψιλά γράμματα" αλλά για την ουσία του δήμου και αυτά που τον καλούν να εφαρμόσει.

Στις 8 Οκτωβρίου ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο Σπάρτης και στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ακριβώς για να βάλουμε εμπόδια σε αυτές τις κατευθύνσεις, να αναβαθμιστεί η λειτουργία Δήμου - Περιφέρειας και οι υπηρεσίες τους, πάντα με στόχο την υλοποίηση έργων, στον αθλητισμό, πολιτισμό, παιδεία, κ.α. που θα απευθύνονται στον δημότη και τις ανάγκες του.

Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω όταν πρόκειται για το καλό του δήμου και των ανθρώπων του. Για αυτούς διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε. Αυτούς έχουμε "αφεντικό".

Οι υπόλοιποι "βάζουν πλάτη".

Εσύ "γύρνα τους την πλάτη" και γέμισε τις κάλπες ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο!

Αρφάνης Δημήτρης

Υποψήφιος Δήμαρχος Σπάρτης

με τη Λαϊκή Συσπείρωση

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.