Δράσεις Διαχείρισης για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και την Προστασία Ειδών και Οικοτόπων

Ολοκλήρωση Ημερίδας της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο Αργολίδας.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας «Δράσεις Διαχείρισης για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και την Προστασία Ειδών και Οικοτόπων - Παρουσίαση αποτελεσμάτων», που διοργανώθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου (τέως Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και τον Δήμο Ναυπλιέων – Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., στο θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022. 

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης κ. Αναστόπουλος Δήμος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων κ. Ρούτουλας Κωνσταντίνος και η εκπρόσωπος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού, Τουρισμού Δήμου Ναυπλιέων - (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ), κα Αναστασία Ρεκλείτη. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Τομέα Β του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., κα Τζέιμυ (Δήμητρα) Γιάννακα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και τοπικών Συλλόγων αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες της περιοχής. 

Ημερίδα ΜΔΠΠΝΠ (6)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε παρουσίαση της μεθοδολογίας εφαρμογής και η πρόοδος υλοποίησης των επιμέρους διαχειριστικών δράσεων που υλοποιούνται στη χωρική αρμοδιότητα της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου και που έχουν ως στόχο τη βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης οικοτόπων και ειδών των Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ και χρηματοδοτούνται από τη Πράξη «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων», του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Οι θεματικές που παρουσιάστηκαν από τους επιστημονικούς υπεύθυνους των έργων - οι οποίοι είναι καταξιωμένοι επιστήμονες, καθηγητές και ερευνητές, ο καθένας στο αντικείμενό του ή μέλη των ομάδων έργων, αφορούσαν: α) στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων σχετικά με τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά του σπάνιου για την Ευρώπη είδους Juniperus drupacea (δρυπώδης άρκευθος), ο οποίος απαντά αποκλειστικά στη ΝΑ Πελοπόννησο, στον Πάρνωνα και σε πολύ μικρότερη έκταση στον Ταΰγετο, και η λεπτομερής χαρτογράφηση των πληθυσμών του στον Πάρνωνα, β) στην επιστημονική τεκμηρίωση της συνδεσιμότητας των περιοχών Natura 2000 με τα φυσικά και ημιφυσικά οικοσυστήματα της περιοχής ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης, γ) στις επιπτώσεις της βόσκησης σε πέντε σπάνια και ενδημικά είδη χλωρίδας (Achillea taygetea, Nepeta orphanidea, Phitosia crocifolia, Sideritis clandestina, Viola parnonia) και δύο τύπους οικοτόπων (9560* και 6420) στο όρος Πάρνωνα και τη λίμνη Στυμφαλία, δ) στην εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης με στόχο την καταγραφή και αξιολόγηση των αμμοθινικών οικοσυστημάτων της Ελαφονήσου και του Λακωνικού κόλπου για την υποστήριξη διαχειριστικών μέτρων και δράσεων, και τέλος σε συνέχεια του ανωτέρω έργου και ε) στην εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων που προτάθηκαν για τη διαχείριση και διατήρηση των αμμοθινικών οικοσυστημάτων της Ελαφονήσου και του λακωνικού κόλπου.

Ακολούθησε ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ των παρευρισκομένων και των εισηγητών. 

Ημερίδα ΜΔΠΠΝΠ (3) ΡΟΥΤΟΥΛΑΣ

Ευχαριστούμε θερμά τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους επί των θεμάτων που παρουσιάστηκαν, καθώς και τους ομιλητές με τη συμβολή των οποίων ολοκληρώθηκε επιτυχώς η Ημερίδα. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Κωστούρο Δημήτριο, την Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. του Δήμου Ναυπλιέων για την παραχώρηση του εξοπλισμού και της αίθουσας του θεάτρου ΤΡΙΑΝΟΝ.

Οι δράσεις της Πράξης: «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Ειδών και Οικοτόπων», του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α., ΕΣΠΑ 2014-2020, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) και από εθνικούς πόρους μέσω των Πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Κωδικός ΟΠΣ 5033190).

Με την παράκληση να δημοσιευθεί ή να μεταδοθεί.

Ημερίδα ΜΔΠΠΝΠ (7)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΜΕΑ B 

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (Μ24)

Τηλέφωνο: 27550 22021 

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Last modified on Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 22:57

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.