Εσπερινός για τον Άγιο Ανανία Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Μαΐου 2023, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Σπάρτης, ο πανηγυρικός Τρισαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας επί τη μνήμη του νέου Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εθνοϊερομάρτυρος Ανανία, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας.

Στον Εσπερινό συμμετείχαν, ως προσκεκλημένοι του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ο οποίος και χοροστάτησε, καθώς και πλειάδα κληρικών απ’ όλη την Μητροπολιτική μας περιφέρεια.

ΑΝΑΝΙΑΣ  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ (3)

Αμέσως μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  απηύθυνε τον πατρικό του λόγο προς το πυκνό εκκλησίασμα. Αρχικά, επισήμανε ότι η τιμή, η δόξα και ο έπαινος ενός τόπου δεν έχει σχέση τόσο με τις φυσικές ομορφιές και τις υποδομές του, αλλά κυρίως με τα πρόσωπα που έζησαν και μεγαλούργησαν σε αυτόν. Έτσι, τον ευλογημένο και ιστορικό τόπο της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, κοσμεί από πέρυσι  ένας ακόμη Άγιος, ο εθνοϊερομάρτυρας Ανανίας Λαμπάρδης, ο οποίος πρόσφερε ό,τι καλό είχε η καρδιά του στους κατοίκους της Λακεδαίμονας και στο τέλος μαρτύρησε από τους Τούρκους αρνούμενος να εγκαταλείψει ή να προδώσει το ποίμνιό του. Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τους δύο προσκεκλημένους Ιεράρχες: αφενός τον Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο, που είναι γέννημα θρέμμα της Σπάρτης, διακόνησε επί χρόνια με ζήλο την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και πλέον είναι ένας άξιος και αγαπητός Επίσκοπος, αφετέρου τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, ο οποίος είναι ένας από τους πιο νέους και ελπιδοφόρους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και πνευματικό τέκνο του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ με τον οποίον ο σεπτός Ποιμενάρχης μας είχε ισχυρό πνευματικό δεσμό.

ΑΝΑΝΙΑΣ  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ (4)

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος εκφώνησε λόγο πνευματικής οικοδομής στους ευλαβείς χριστιανούς, που είχαν κατακλύσει τον Ναό. Αρχικά ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο, για την τιμητική πρόσκληση και τα εγκάρδια λόγια του, υπογραμμίζοντας ότι στο πρόσωπό του αναγνωρίζει τον πατέρα του μετά την κοίμηση του Γέροντά του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας. Στη συνέχεια, αφού περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την σκοτεινή εποχή της Τουρκοκρατίας στον τόπο μας, αναφέρθηκε στον Άγιο Ανανία, ο οποίος αγάπησε τον Θεό, την Πατρίδα και το ποίμνιό του, είχε πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, προστάτευε τους χριστιανούς της περιοχής και στο τέλος θυσιάστηκε μένοντας πιστός στα ιδανικά που υπηρέτησε σε όλο τον θαυμαστό βίο του. Ολοκληρώνοντας, ο Σεβασμιώτατος κ. Αθανάσιος αναρωτήθηκε εάν στη σύγχρονη εποχή, που είναι δύσκολη πνευματικά, υπάρχει στον βαθμό που θα έπρεπε η αγάπη προς τον Θεό, προς την Πατρίδα και προς τον συνάνθρωπο και αν αυτό δεν ισχύει τότε θα πρέπει κάθε χριστιανός να έχει ως πρότυπα και οδοδείκτες τόσο τον Άγιο Ανανία, όσο και τους υπόλοιπους Αγίους της Εκκλησίας μας.

ΑΝΑΝΙΑΣ  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ (8)

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους τοπικούς άρχοντες και ευλαβείς χριστιανούς, ενώ ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, για την παραχώρηση του οικοπέδου στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου Λακωνίας και την οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της Περιφέρειας, για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού του Αγίου Ανανία, ο οποίος – καλώς εχόντων των πραγμάτων – τέτοια εποχή του χρόνου θα είναι έτοιμος για τον δεύτερο  επίσημο εορτασμό. πηγή: http://www.immspartis.gr/

ΑΝΑΝΙΑΣ  ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ (7)

Last modified on Κυριακή, 07 Μαϊος 2023 11:44

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.