Το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης τίμησε τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια, παρουσία πλήθους πιστών και  με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023,  το Ίδρυμα περιθάλψεως χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και Α.Μ.Ε.Α της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τίμησε τον προστάτη του Άγιο Παντελεήμονα.

Το απόγευμα της παραμονής, στον Ιδρυματικό Ναό, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών από την ευρύτερη περιοχή.

Προς τους ευσεβείς πιστούς, που παρευρίσκονταν τόσο στο Ναό όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του Ιδρύματος, μίλησε ο Διοικητής του Ιδρύματος και τέως Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, κος Γεώργιος Κοντός. Στην ομιλία του προέτρεψε τους παρευρισκόμενους να μιμηθούν τον Άγιο Παντελεήμονα καθώς και άλλους Αγίους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την βαθιά πίστη τους στον Χριστό. Όπως επισήμανε, ο Άγιος Παντελεήμων ήταν νέος με ιδιαίτερη μόρφωση και σπουδές στην ιατρική ενώ παράλληλα προερχόταν από ευγενή οικογένεια, ωστόσο απαρνήθηκε αυτά τα αξιώματα για να ακολουθήσει την Εν Χριστώ Ζωή. Ακολούθως στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μεγάλη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο, ο οποίος τον έπλασε κατ’ εικόνα και καθ΄ ομοίωσίν του. Έζησε στον παράδεισο, αλλά εκδιώχθηκε από αυτόν, παρακούοντας τις εντολές του. Ο Χριστός, όμως, με τον ερχομό του θέλησε να βοηθήσει τον άνθρωπο να φτάσει στην αιωνιότητα.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας.

DSC 1095

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσιολογιώτατος  Αρχιμ.  Ραφαήλ Τσάλτας. Αναφέρθηκε σε μία διαφορετική κρίση που βιώνει ο άνθρωπος τη σημερινή εποχή και  αφορά το ρόλο του και τον σκοπό του στην κοινωνία που ζούμε. Ο ρόλος και ο σκοπός του ανθρώπου, όμως, συμβαδίζει με τον ρόλο και τον σκοπό της εκκλησίας μας.  Αναφέρθηκε επίσης στον τιμώμενο Άγιο, ο οποίος ήταν εξαίρετος επιστήμονας , αλλά έφτασε στη μέγιστη αγιότητα διότι ακολούθησε τον Χριστό μέχρι την αιώνια ζωή, όπως ακριβώς έπραξαν και άλλοι Άγιοι της Εκκλησίας μας.

Από την πλευρά του, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ευεργέτες του Ιδρύματος, οι οποίοι είτε από το υστέρημά τους είτε από το περίσσευμά τους βοήθησαν ώστε οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας να βρουν μία στέγη. Σημαντική ήταν και η συμβολή, όμως,  των ευεργετών στην ολοκλήρωση του Ιδρυματικού Ναού, ο οποίος αποτελεί το καταφύγιο για να προσεύχονται οι ‘’άγγελοι‘’, όπως αν΄φερε χαρακτηριστικά, που ζουν σε αυτό το Ίδρυμα.

DSC 1097

Αναφέρθηκε επίσης και στον θάνατο μίας μεγάλης Ελληνίδας ευεργέτιδας της Πατρίδας μας, της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η οποία  όχι μόνο με  υλικά αγαθά, αλλά και με την παρουσία της, αποτέλεσε παρηγοριά σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.  Όπως είχε αναφέρει και η ίδια, ένιωθε την ανάγκη να επιστρέψει αυτά που ο Θεός της πρόσφερε. Στον επίλογό του ανακοίνωσε την εκδήλωση προς τιμήν των ομογενών μας , η οποία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Ασύλου Ανιάτων το βράδυ της Δευτέρας 21 Αυγούστου.

DSC 1117

Ακολούθησε το καθιερωμένο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αειμνήστων ευεργετών και δωρητών του Ιδρύματος.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα στους χώρους του Ιδρύματος προς ευλογία των ασθενών  με την συμμετοχή μόνο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και ιερέων, αφού τηρήθηκαν οι υγειονομικοί κανονισμοί που προβλέπονται για τις κλειστές δομές υγείας.

DSC 1135

Στον εορτασμό παραβρέθηκαν Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος πιστών.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

DSC 1214

IMG 2596

IMG 2598

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.