Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Παναγία Μυρτιδιώτισσα στα Βελανίδια

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάσαμε και φέτος την εορτή της Παναγίας της επονομαζόμενης Μυρτιδιώτισσας, προστάτιδας και πολιούχου των Βελανιδίων.

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας με την παρουσία του Αρχιερατικού επίτροπου Νεαπόλεως π. Διονύσιου. Στο τέλος μοιράστηκαν από την Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων χειροποίητα παραδοσιακά γλυκά τα οποία ονομάζονται λυχναράκια και συναντιούνται κυρίως στα Βελανίδια αλλά και τα Κύθηρα, ταυτόχρονα πλούσιο κέρασμα παρείχε και η Βασιλική Κουτσούκαλη με την οικογένεια της.

Πηγή https://velanidia-baladis.blogspot.com/

ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (3)

ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (4)
Την κυριώνυμον ήμερα τελέστηκε ο όρθρος της εορτής και η πανηγυρική θεία λειτουργία ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη πατέρα Νεκτάριου ο οποίος τιμά την θαυματουργή εικόνα με την παρουσία του επί πολλά έτη, με την παρουσία τους επίσης, τίμησαν την εορτή ο πατέρας Παναγιώτης καθώς και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Θωμά εν Μαλεώ πατέρας Χερουβείμ με την συνοδεία του.

 Πλήθος πιστών από τα Βελανίδια, τα γύρω χωριά καθώς και με πούλμαν από την Σπάρτη προσήλθαν για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα.

ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (5)

ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (6)

Στους επισήμους παραβρέθηκαν ο κύριος Θεόδωρος Βερούτης - Αντιπεριφεριάρχης, ο κύριος Ηρακλής Τρειχίλης - Δήμαρχος Μονεμβασίας, ο κύριος Χρήστος Πετράκης - Αντιδήμαρχος και κεντρικός του χορού των ιεροψαλτών, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παναγιώτης Πατσάκης καθώς και πλήθος δημοτικών Συμβούλων

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας στα σοκάκια του χωριού, στην κορυφή της πομπής όπως πάντα μαζί με την θαυματουργή εικόνα, τμήμα των ιερών λειψάνων του Οσίου Θωμά εν Μαλεώ και του μάρτυρος Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσονται στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων.

ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (8)

ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (9)

ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ (11)

Last modified on Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023 10:56

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.