ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ: " Πού πάει ο Δήμος;"

 «Γράφει ο ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΣ» Πού πάει ο Δήμος;

Διαπιστώνω μια αντίδραση προς την Δημοτική Αρχή …. Μια υποβόσκουσα γκρίνια, μια μιζέρια και στην καλύτερη περίπτωση έναν έντιμο προβληματισμό, όχι τόσο για τα θέματα της καθημερινότητας, όσο για τον προγραμματισμό και την πορεία των αναπτυξιακών έργων του Δήμου, που θα ωθήσουν την ευρύτερη περιοχή προς το μέλλον …..

  • Αναζητώ τις αιτίες που προκαλούν αυτό τον προβληματισμό, που διαμορφώνουν την Κοινή Γνώμη προς μια κατεύθυνση, που δεν είναι καθόλου παραγωγική και δημιουργεί συνθήκες στασιμότητας και αναστολής σημαντικών ενεργειών, που είναι απαραίτητες να γίνουν εγκαίρως, για να μην χαθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις που ήδη έχουν εξασφαλισθεί για πολύ σημαντικά έργα, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την εξέλιξη ενός οραματικού αναπτυξιακού προγράμματος που επί δεκαετίες δεν είχαν –ούτε φαντασθεί- οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές!
  • Εντοπίζω τις αιτίες, αυτής της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, της αμφιβολίας που διαχέεται στους πολίτες, σε τρεις κυρίως παράγοντες:

1ον) είναι το ψυχολογικό υπόβαθρο των πολιτών, στους οποίους επί δεκαετίες εδραιώθηκε η αμφισβήτηση, εξαιτίας της ανειλικρίνειας των Δημοτικών Αρχών και σήμερα έχει γίνει ευεπίφορη σε κάθε είδους ανεύθυνες διαδόσεις, σε ψεύδη και διαστροφές της πραγματικότητας

2ον) στις βλέψεις πολλών υποψηφίων μνηστήρων του Δημαρχιακού Θώκου, που κινητοποιούνται από τόσο νωρίς, για ψηφοθηρικούς λόγους, νομίζοντας πως ο Δήμος Σπαρτιατών παραμένει στα προηγούμενα επίπεδα, με την συνήθη υποτονική διαχείριση των Κοινοτήτων, που ξαφνικά έγιναν Δήμοι! Και που αυτή την έρπουσα νοοτροπία επί πολλά χρόνια μετέφεραν και στον Δήμο Σπαρτιατών!

3ον) εντοπίζω ευθύνες και στην πλειοψηφία του Δήμου Σπαρτιατών! … Γιατί δύο χρόνια τώρα, δεν κατόρθωσε να ενημερώσει τους πολίτες για τους οραματικούς προγραμματισμούς της, δεν κατάφερε να πείσει την αντιπολίτευση για την μεθοδικότητα και την ειλικρίνεια των ενεργειών της, δεν δημιούργησε πυρήνες υποστήριξης, ώστε στην πράξη να αποστομώσει την υπονόμευση! .. Και δίνω ενός είδους «απαλλακτικό» λόγω της πανδημίας, που επί ένα έτος αποσυντόνισε τις λειτουργίες των υπηρεσιών και τις εργασίες των αποφασιστικών και συντονιστικών οργάνων!

  • Ως εκ τούτων, οφείλουμε να αναλογισθούμε ότι επί πενήντα περίπου χρόνια η πόλη μας έμενε στην στασιμότητα!.. Να θυμηθούμε ότι έχασε μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου! .. Και πως εναγωνίως αναζητούσε ένα Δήμαρχο που το όνομα του να έχει πανελλήνια και γιατί όχι, παγκόσμια εμβέλεια!.. Που θα συνάδει και θα συντρέχει με το παγκοσμίου φήμης όνομα της πόλεως, που θα είναι ικανός να δημιουργήσει τις προσβάσεις στα Κέντρα Αποφάσεων και στις Πηγές Χρηματοδότησης, ώστε η πόλη μας –επιτέλους- να λάβει την πρέπουσα αναπτυξιακή τροχιά!… Και γι΄αυτό, από το 2000 είχε δημοσίως κατατεθεί το όνομα του πρώην Υπουργού κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, του φέροντος πανελλήνιες και πανευρωπαϊκές περγαμηνές αναγνωρισιμότητας και επιτυχίας!
  • Όμως οι εσωτερικές διαμάχες, οι προσωπικοί εγωϊσμοί και ατομικές επιδιώξεις, δεν επέτρεψαν την αίσια πορεία της πρότασης …

Σήμερα η πόλη μας βρίσκεται σε μια μοναδική ιστορική καμπή. Μια εκλογική συγκυρία επέτρεψε στην πόλη να έχει Δήμαρχο μια προσωπικότητα που η εμβέλεια της ακολουθεί την παγκόσμια φήμη του ονόματος της Σπάρτης, που μπορεί να στέκεται υπερήφανα δίπλα σε κάθε διεθνή προσωπικότητα, που μπορεί να υπερασπίζεται το όνομά της, την ιστορία της, το πολίτευμά της, τον πολιτισμό της, σε κάθε υπονόμευση και επιβουλή!.. Ποιος μπορούσε από τους πρώην «Κοινοτάρχες» να σταθεί σε αυτό το ύψος; Ποιος μπορούσε να έχει ή να αναπτύξει προσωπικές σχέσεις επ΄ωφελεία της πόλεως;

  • Αν ο κάθε πολίτης κοιτάξει τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Δούκα, από αυτή την οπτική γωνία, είναι βέβαιο ότι θα διαπιστώσει πως δεν αξίζει την υπονομευτική πολιτική που του ασκείται, αλλά θα πρέπει να συντρέξει και να υποβοηθήσει τις προσπάθειες που αυτός και οι λίγοι συνεργάτες του καταβάλλουν!
  • Και κυρίως θα πρέπει να καταλάβουμε –ως υπεύθυνοι πολίτες- τι συμβαίνει τώρα στην πόλη μας και βεβαίως τι πρόκειται να γίνει… Και ίσως τότε αντιληφθούμε πως είναι στα σπάργανα όλα εκείνα που επί δεκαετίες οραματιζόμαστε!..
  • Είμαι βέβαιος, πως όλοι μας θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων! Όσοι μάλιστα προβλέπουν σε εκλογικές υποψηφιότητες, θα πρέπει να ταπεινώσουν τις φιλοδοξίες και τον εγωισμό τους και να συστρατευθούν με απόψεις και προτάσεις στην μάχη που έχει ήδη αρχίσει για την πρόοδο της πόλης, της ευρύτερης περιοχής του Δήμου και φυσικά των πολιτών!
  • Γιατί είναι ανέντιμο και γελοίο, να ξαμολιούνται οι κάθε είδους Ριρίδες και Ριρίκες για να διαμορφώνουν προς την φαιδρότητα την Κοινή Γνώμη! … Δεν μας αξίζει!.. Μας προσβάλλει και κυρίως αναστέλλει και ακυρώνει την αίσια προοπτική για την πόλης μας!
  • Ας συνέλθουμε και ας σοβαρευτούμε! Γιατί δεν είμαστε πέντε και δέκα και είκοσι και τριάντα και σαράντα χρόνια πριν! Τότε που βλέπαμε τα πακέτα Ντελόρ και Σαντέρ και τα Μεσογειακά Προγράμματα, να περνούν δίπλα μου και να χάνονται! Να βλέπουμε όλες τις πόλεις της Ελλάδος να αλλάζουν και εμείς να μένουμε με την πικρή γεύση της απραξίας!
  • Να ξυπνήσουμε, γιατί δεν αντιληφθήκαμε την σημασία των Διεθνών Συναντήσεων που έγιναν στην πόλη μας (εν μέσω πανδημίας μάλιστα ….) για την Γεωπολιτική θέση της χώρας μας, με παρόντες τον Πρέσβη του Ισραήλ και τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, … για την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Οικονομία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και εκπροσώπους της Ευρώπης … Για την Γεωργία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη…
  • Να μάθουμε τι έργα προγραμματίζονται για την πόλη και τα χωριά του Δήμου μας, την αναγκαιότητα και την προοπτική τους! Για να διαδώσουμε το τόσο αναγκαίο σήμερα, αίσθημα αισιοδοξίας!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.