Επιμελητήριο Λακωνίας:«Κατακτώντας τους στόχους μας φτάνουμε ψηλότερα» VIDEO

https://fb.watch/qsG3_I69yy/  video

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, στον συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου στο ισόγειο του κτηρίου στο Γύθειο, η εκδήλωση απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2024.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος, οι βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κ. Νεοκλής Κρητικός και κα Νάγια Γρηγοράκου, ο Περιφερειάρχης Πελοπονήσου κ. Δημήτριος Πτωχός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοπονήσου κ. Αθανάσιος Κατσής, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γεώργιος Καρανίκας,  ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Λεωνίδας Πουλικάκος,  η Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ευρώτα κα Ιωάννα Κούρλα, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, ο υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Φώτης Δαμούλος.

Συμμετείχαν επίσης, η Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κα Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Πρόεδρος του 11ου Περιφερειακού Τμήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κρητικός, ο Πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της ΟΒΕ Λακωνίας, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πάρνωνας κ. Εμμανουήλ Δολιανίτης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος, η Πρόεδρος του Σωματείου Φοροτεχνικών-Λογιστών Λακωνίας κα Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου, μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Λακωνίας και οι βραβευθείσες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Ιωάννης Παναρίτης στην ομιλία του, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες  είπε τα εξής:

«Σας καλωσορίζουμε στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου μας «Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2024» και σας ευχαριστούμε που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Ο θεσμός «Βραβεία Επιχειρηματικότητας» του Επιμελητηρίου Λακωνίας δημιουργήθηκε για να στηρίζει και να αναδεικνύει επιχειρήσεις που υπηρετούν τη διαχρονική σχέση μεταξύ του επιχειρείν και της προόδου. Η συλλογική πρόοδος είναι αλληλένδετη με τη διαρκή ατομική και συλλογική προσπάθεια, προσαρμογή στις νέες συνθήκες και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας, με σεβασμό πάντα στο φυσικό περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό και φυσικά όταν στηρίζεται αλλά και ενισχύει την οικονομία του τόπου μας.

 

Μέσω της υγιούς επιχειρηματικότητας παράγουμε, βελτιωνόμαστε και βάζουμε το δικό μας λιθαράκι στην ανάπτυξη.

 

Τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας τιμούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υπηρετούν στην πράξη και σε πείσμα των καιρών το μοτίβο μας

«Κατακτώντας τους στόχους μας, θέτουμε νέους για να πάμε ακόμη πιο ψηλά!»

 

Διανύουμε μια μακροχρόνια οικονομική κρίση που την ενίσχυσε, δυστυχώς, η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.  

Πρόκληση για όλους μας είναι να τεθούν νέες βάσεις στην οικονομία ώστε να δοθεί ώθηση για την ανάπτυξη και να επιλυθούν χρόνια και νέα προβλήματα. Το Επιμελητήριό μας πιστεύει ότι η βάση της τοπικής και εθνικής οικονομίας πρέπει να είναι ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση των προϊόντων του και το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία. Ο τουρισμός και οι υπηρεσίες θα επιτελέσουν το έργο τους ως συμπληρωματικοί τομείς που δύναται, συνδεόμενοι με την ιστορία, το περιβάλλον και την τοπική παραγωγή προϊόντων να παίξουν δυναμικό ρόλο. Η πανδημία επέφερε τη μεγαλύτερη κρίση στον τομέα των υπηρεσιών, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του αναπτυξιακού μας μοντέλου.

Για την πληθώρα των προβλημάτων που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα. Τα έχουμε πει πολλές φορές, βρισκόμαστε όμως σε κρίσιμη κατάσταση κι αν επιθυμούμε την επιβίωση των επιχειρήσεών μας πρέπει διεκδικώντας να εισακουστούμε για την εφαρμογή μέτρων στήριξης του μικρομεσαίου επιχειρηματία.

 

Διεκδικούμε:

  • ένταξη όλων των επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 120 δόσεων και κούρεμα χρεών που δημιουργήθηκαν στην εποχή της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης,
  • Μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου.
  • Δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, χωρίς αιφνιδιασμούς και δίκαιη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν την επιχειρηματικότητα.
  • Πρόσβαση όλων των επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Να δίνεται εύλογο χρονικό διάστημα προετοιμασίας των επιχειρήσεων για την υποβολή φακέλου στις δράσεις ΕΣΠΑ να μην αναγκαζόμαστε να ζητούμε παρατάσεις.
  • Δημιουργία προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την εκπαίδευση των επιχειρήσεων στη νέα τεχνολογία καθώς και προγράμματα για αυτοαπασχολούμενους .
  • Πάγιο αίτημά μας, όπως και όλης της Λακωνίας, είναι να δρομολογηθούν σοβαρά έργα υποδομής, όπως η παράκαμψη Σκάλας-Βλαχιώτη και η συνέχιση του αυτοκινητόδρομου Λεύκτρου έως το Γύθειο (Πυρί-Γύθειο) όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
  • Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Πελοπόννησος στο σύνολό της έχει τα εχέγγυα για τη δημιουργία του brand name Πελοπόννησος για το οποίο πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Για την ισόρροπη ανάπτυξη της Πελοποννήσου πρέπει στα έργα υποδομής και στα προγράμματα χρηματοδότησης να δοθεί προτεραιότητα στους νομούς που υστέρησαν σε χρηματοδότηση στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

 

Το Επιμελητήριό μας, εντός των δυνατοτήτων που του δίνει η επιμελητηριακή νομοθεσία, στηρίζει το λακωνικό επιχειρείν τόσο με παρεμβάσεις προς την πολιτεία για τα φλέγοντα θέματα της επιχειρηματικότητας όσο και με δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων μελών του.

Το 2023 έκλεισε με θετικό πρόσημο για πολλές από τις δράσεις μας και παραμένει ως στοίχημα η ολοκλήρωση κάποιων μαζί με τις νέες που έχουμε δρομολογήσει:

 

  • Πραγματοποιήσαμε Σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας, Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων, για το Ψηφιακό Μάρκετινγκ σε συνεργασία με το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ και σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο και την Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας διοργανώσαμε σεμινάρια για εργασιακά θέματα όπως το  Ψηφιακό ωράριο & η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και άλλα.

 

  • Εντός του 2023 έγιναν παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς για θέματα όπως η πρόσληψη ανέργων σε επιχειρήσεις με επιδότηση από τη Δ.ΥΠ.Α., για ένταξη της Σπάρτης στη Λαμπαδηδρομία 2024, για επαναλειτουργία της πλατφόρμας αιτημάτων του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ», για τον νέο δικαστικό χάρτη, για εγκατάσταση ΑΤΜ στο Κυπαρίσσι

 

 

  • Πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις για τη δράση “Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ”, για τις ασφαλιστικές εισφορές, καταθέσαμε παρατηρήσεις στις προσκλήσεις των Νέων Δράσεων του ΕΣΠΑ 2021-27 και προτάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο.
  • Συμμετείχαμε στις εκθέσεις Food Expo, ΔΕΘ 2023, στην έκθεση Κόρινθος 2023 και στο 8ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Αμαλιάδα με τιμώμενους το νομό τη Λακωνία και το Επιμελητήριό μας.

 

  • Οργανώσαμε το 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο», με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Ανατολικής Μάνης και την Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ ΑΟΤΑ υπό την αιγίδα της ΚΕΕΕ, που διεξήχθη στο λιμάνι του Γυθείου 14-16 Ιουλίου 2023 με καλυπτόμενη έκταση 1.600τμ., με έκθεση λακωνικών προϊόντων και φεστιβάλ γευσιγνωσίας με την διακεκριμένη Chef κα Ντίνα Νικολάου. Πραγματοποιήθηκαν, στο πλαίσιό του, επιστημονικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες στο τομέα της αγροδιατροφής και εκδήλωση για τους υδάτινους πόρους. Συμμετείχαν με περίπτερο 32 επιχειρήσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

 Στις εκδηλώσεις γαστρονομίας συμμετείχαν 23 επιχειρήσεις. Την παρουσίαση των εγκαινίων και του κλεισίματος του Φεστιβάλ έκανε αφιλοκερδώς ο κ. Αλέξης Κωστάλας. Στο φεστιβάλ προσήλθε πλήθος επισκεπτών και  φορέων. Ταυτόχρονα με το Φεστιβάλ διοργανώσαμε και

 

  • Διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Επιμελητήρια όλης της χώρας.

 

  • Το 2023 το Επιμελητήριό μας ολοκλήρωσε την αγορά του κτηρίου της ΤτΕ στη Σπάρτη επί της οδού Ευαγγελιστρίας 95. Σχεδιάζουμε νέες δράσεις αξιοποιώντας και αυτό το κτήριο. Η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα τόσο το οικονομικό συμφέρον του Επιμελητηρίου μακροπρόθεσμα όσο και την ικανοποίηση των αναγκών παροχής σύγχρονων υπηρεσιών στα μέλη του. Εντός του 2023 έγιναν μικρές παρεμβάσεις στο κτήριο, ενώ διερευνάται η ανάθεση της μελέτης εκσυγχρονισμού του και προσαρμογής του στις ανάγκες που πρόκειται να καλύψει. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ίδρυση Ινστιτούτου Μετασχηματιστικής Μάθησης Έρευνας και Καινοτομίας που θα αποτελέσει φορέα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, οργάνωσης και λειτουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, καινοτόμων δράσεων και άλλων πρωτοβουλιών ανάπτυξης και σύντομα θα μπορέσουμε να το λειτουργήσουμε.

 

  • Ίδρυση Ινστιτούτου Ελαιοκομίας: Το Επιμελητήριο με βάση την πρόταση του κ. Σακελλαρόπουλου Γεώργιου και με την υποστήριξη από την ΚΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΠΕΣ Πελοποννήσου υπέβαλε υπόμνημα προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προωθούμε το θέμα στην Περιφέρεια ώστε να ιδρυθεί άμεσα.

 

  • Το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με τη Σχολή Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που ενδεικτικά περιλαμβάνει: Την ανάπτυξη εργαλείων ανάλυσης των οικονομικών επιδράσεων μέτρων πολιτικής, σε περιφερειακό επίπεδο, την εκπόνηση επιστημονικών προτάσεων και ερευνητικών προγραμμάτων, σε ζητήματα μακροοικονομίας, χρηματοοικονομικής, λογιστικής, επιχειρηματικότητας και διοίκησης επιχειρήσεων σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.

 

  • Σήμα για το ελαιόλαδο: Το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον Διεπιμελητηριακό Φορέα Πιστοποίησης κατέθεσε το 2021 φάκελο στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης για τη διαπίστευσή του ως φορέα χορήγησης σήματος φαινολών ελαιολάδου. Οι διαδικασίες για τη διαπίστευση συνεχίστηκαν έως το 2023 και αναμένεται η έγκριση διαπίστευσης.

 

  • Το Μάρτιο του 2023 ολοκληρώθηκε η διαδικασία που απαιτεί η νομοθεσία και καταβάλαμε την επιχορήγηση του Επιμελητηρίου και της ΚΕΕΕ στις πληγείσες επιχειρήσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 στη Μάνη. (ποσό 10.000,00€ το Επιμελητήριο και 10.000,00€ η ΚΕΕΕ).

 

  • Το Επιμελητήριο ενίσχυσε τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας: Στο πλαίσιο της καταστροφικής θεομηνίας που έπληξε τη Θεσσαλία,το Επιμελητήριό μας ανταποκρινόμενο στις έκτακτες ανάγκες των θεσσαλών συνανθρώπων μας, απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια η οποία παραδόθηκε στα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας, τα οποία φρόντισαν για τη διανομή τους στους πληγέντες. (ποσό 4.000€)περίπου.

 

  • Ελιά καλαμών: Το Επιμελητήριο Λακωνίας εκπροσωπήθηκε με δικηγόρο ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, μαζί με άλλους 7 φορείς, υπέρ του κύρους της Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά για την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» γιατί θεωρούμε ότι η ελιά Καλαμών είναι εθνικό προϊόν και αφορά όλη την Ελλάδα.

 

Όλες οι ενέργειες και δράσεις μας αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποστέλλονται με newsletter σε όσους εγγράφονται σε αυτό, αλλά δημοσιεύονται και από τα ΜΜΕ του νομού.

Στο τέλος του έτους δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας η Έκθεση δράσεων του έτους, η οποία αποστέλλεται και στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Προτρέπουμε τα μέλη μας και όλους τους πολίτες να ενημερώνονται για τις δράσεις του Επιμελητηρίου με επισκέψεις στις ιστοσελίδες του αλλά και με εγγραφή στο news letter. Βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή. Όλοι μπορούμε να έχουμε καθημερινή πρόσβαση στην πληροφόρηση. Προτρέπουμε, όμως, τα μέλη μας να υποβάλλουν και τις προτάσεις τους για δράσεις, ώστε οι αποφάσεις μας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει και η υποβολή των παρατηρήσεών τους ώστε να γινόμαστε καλύτεροι.

 

Υποδεχτήκαμε τον καινούριο χρόνο με νέα Περιφερειακή Αρχή και νέες Δημοτικές Αρχές. Είμαστε βέβαιοι ότι θα εργαστούμε όλοι μαζί για την πρόοδο του τόπου μας και της Πελοποννήσου. Ο καθορισμός στόχων είναι το θεμελιώδες κλειδί για την επιτυχία.

 

Με τη σημερινή εκδήλωση της απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2024  καλωσορίζουμε το νέο έτος με αισιοδοξία. Τιμούμε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δύσκολους καιρούς,  κρατούν τον πήχη ψηλά και βαδίζουν, με μικρά ή μεγάλα βήματα, σταθερά στην προώθηση του πλούτου της λακωνικής γης και την ανάπτυξή του.

 

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Δ.Σ. και όλους τους εργαζόμενους του Επιμελητηρίου μας για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, υπηρετώντας κοινούς στόχους και οράματα.».

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος παρουσίασε τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η επιλογή των επιχειρήσεων για την απονομή των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2023 τα οποία ήταν: ανάπτυξη της επιχείρησης, εξωστρέφεια.

Οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν είναι οι εξής:

  • Plexiartshop (κατηγορία βραβείου: Καινοτομία)

Απονομή βραβείου από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο.

  • Pharm 24 (κατηγορία βραβείου: Καινοτομία)

Απονομή βραβείου από τον Βουλευτή Λακωνίας κ. Αθανάσιο Δαβάκη.

  • Biogreco (κατηγορία βραβείου: Μεταποίηση)

Απονομή βραβείου από τον Βουλευτή Λακωνίας κ. Νεοκλή Κρητικό.

  • Θάλεια Γούτου - Elixir Beaute (κατηγορία βραβείου: Γυναικεία Επιχειρηματικότητα)

Απονομή βραβείου από την Βουλευτή Λακωνίας κα Νάγια Γρηγοράκου.

  • Τσικάκης – Γιαννόπουλος ΑΕ (κατηγορία βραβείου: Μεταποίηση)

Απονομή βραβείου από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτριο Πτωχό.

  • Κ.Α.Σ.Ε.Λ.Λ ΑΕ (κατηγορία βραβείου: Μεταποίηση)

Απονομή Βραβείου από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιο Καββαθά

  • Μαρία Τσαπάρα (κατηγορία βραβείου: Ειδική Αναγνώριση για τις υπηρεσίες της στο Επιμελητήριο Λακωνίας).

Απονομή Βραβείου από τον Πρόεδρο του Επ. Λακωνίας κ. Ιωάννη Παναρίτη, από την κα. Βίκυ Δερτιλή (Τέως Πρόεδρο Επ. Λακωνίας), και από την εκπρόσωπο των εργαζομένων του Επ. Λακωνίας κα Δέσποινα Σαλάκου.

  • Ντίνα Νικολάου (κατηγορία βραβείου: Ειδική Αναγνώριση για τις δημιουργίες της στο 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων).

Απονομή βραβείου από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Γεώργιο Καρανίκα

  • Αλέξης Κωστάλας (κατηγορία βραβείου: Ειδική Αναγνώριση για τη προσφορά του στο Επιμελητήριο Λακωνίας).

Απονομή βραβείου από τον Πρύτανη του Παν. Πελοποννήσου κ. Αθανάσιο Κατσή και τον Ταξίαρχο της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Βασίλειο Τσιγαρίδη.

 

Για την κάθε επιχείρηση προβλήθηκε βίντεο, αναγνώστηκε το επιχειρηματικό της προφίλ και δόθηκε το βήμα μέσω του οποίου οι βραβευθέντες έθεσαν  ζητήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η εκδήλωση προβλήθηκε ζωντανά από τη σελίδα του Επιμελητηρίου στο facebook όπου και θα παραμείνει για να την παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί. Επίσης, προβλήθηκε από τo Lakonia TV.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε η παράθεση δείπνου και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κατάστημα SAGA στο Γύθειο. Ως δώρο για την πίτα δόθηκε ένα διήμερο στο ξενοδοχείο Λουλούδι της Μονεμβασιάς, και ένα διήμερο στο Αρδάμης Παραδοσιακοί ξενώνες στο Κάστρο της Μονεμβασιάς, προσφορά των επιχειρήσεων Αφοί Κλάψης Α.Ε (Λουλούδι της Μονεμβασιάς) και Αρδάμης Στέφανος του Βασιλείου (Αρδάμης Παραδοσιακοί ξενώνες) αντίστοιχα. 

Last modified on Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 22:04

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.