Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Θανάσης Δαβάκης για τους εργάτες γης…

Συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβυ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, είχε χθες ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στη χώρα μας.

Μετά τη συνάντηση ο Θανάσης Δαβάκης δήλωσε:

«Συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών πρέσβυ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και αρμόδια για τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, είχα πρόσφατα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να συζητήσουμε το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στη χώρα μας, πρόβλημα που σχετίζεται και με τις ελληνικές προξενικές αρχές στις χώρες μετάκλησης.

Από τη συνάντηση αυτή προέκυψαν τα εξής:

Στην πρότασή μου να δημιουργηθεί Πρεσβεία στο Μπαγκλαντές για τη ταχύτερη επεξεργασία των αιτήσεων μετάκλησης, η υφυπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσα εφικτό λόγω κυρίως οικονομικών λόγων.

Στο ερώτημά μου για την εξέλιξη της συμφωνίας με το αιγυπτιακό κράτος για την απασχόληση 5.000 εποχικώς εργαζομένων, η υφυπουργός μου ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στις λίστες των υποψηφίων εργατών με ευθύνη του Υπουργείου Εργατικού Δυναμικού της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια έθεσα το πρόβλημα πολλών Λακώνων που ενώ ζητούν Πακιστανούς εργάτες γης, οι αιτήσεις τους είτε απορρίπτονται είτε καθυστερούν να διεκπεραιωθούν από τις αρμόδιες προξενικές αρχές. Εκεί η υφυπουργός μου ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους μετακαλούμενους στη χώρα μας εργάτες γης από το Πακιστάν, για λόγους που έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο κατάχρησης των προβλέψεων του συστήματος μετάκλησης με αποτέλεσμα η σχεδιαζόμενη συμφωνία (Δήλωση Προθέσεων) να είναι δύσκολο να προχωρήσει.

Η υφυπουργός τέλος με ενημέρωσε για τα εξής:

Αιτήματα προσκλήσεων εργατών γης από την Αίγυπτο -ανεξαρτήτως της διακρατικής συμφωνίας- θα προχωρούν ταχύτερα.

Βρίσκεται στο στάδιο της τελικής υπογραφής για απασχόληση εργατών γης, διακρατική συμφωνία και με την Ινδία.

Ιδρύονται πρεσβείες στη Μολδαβία και στη Γεωργία με αντικείμενο εκτός των άλλων και την διμερή συνεργασία των χωρών στην πρόσκληση εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα.

Στο τέλος της συνάντησής μου με την κ. υφυπουργό και αφού την ευχαρίστησα για την ενημέρωση που μου έκανε, της εξέφρασα τον προβληματισμό μου σχετικά με το πρόβλημα το οποίο συνεχίζει να υφίσταται και απασχολεί κυρίως τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.»

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.